​WTA, asociaţia care gestionează circuitul profesionist feminin de tenis, a anunțat premiantele din 2023, iar Iga Swiatek a fost desemnată cea mai bună jucătoare a anului pentru al doilea sezon consecutiv.

Iga SwiatekFoto: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

>> Momentele memorabile din 2023 în circuitul WTA - Rivalități, reveniri și marile surprize

În 2023, poloneza Iga Swiatek a câştigat pentru a treia oară în carieră turneul de la Roland Garros, ajungând la un total de patru titluri de Grand Slam şi a încheiat anul cucerind primul său trofeu la Turneul Campioanelor, succes care i-a permis să revină în fotoliul de lider al clasamentului WTA, pe care l-a cedat pentru o scurtă perioadă belarusei Aryna Sabalenka.

Poloneza în vârstă de 22 de ani, care a câştigat şase trofee în circuitul profesionist de la debutul acestui sezon, devine prima jucătoare care primeşte doi ani la rând din partea WTA titlul de Jucătoarea Anului, după americanca Serena Williams, care l-a cucerit între 2012 şi 2015.

Tomasz Wiktorowski, care o pregătește pe Iga Swiatek, a fost desemnat antrenorul anului în WTA.

Australianca Storm Hunter şi belgianca Elise Mertens au format perechea de dublu a anului, chinezoaica Qinwen Zheng a fost recompensată pentru cel mai mare progres înregistrat în acest sezon, în timp ce rusoaica Mirra Andreeva a fost desemnată debutanta anului.

Ucraineanca Elina Svitolina, care s-a întors în circuit în luna aprilie, după ce a adus pe lume un copil, a intrat în posesia premiului pentru revenirea anului, după ce a atins sferturile de finală la Ronald Garros şi a egalat cea mai bună performanţă a sa la Grand Slamuri prin calificarea în semifinale la Wimbledon, scrie Reuters, citată de Agerpres.