​WTA a fost criticată de toată lumea tenisului pentru modul în care a fost organizat Turneul Campioanelor 2023, iar instanţa de conducere a tenisului feminin se confruntă acum cu noi probleme, după ce au apărut zvonuri conform cărora următoarea ediție a competiției va avea loc în Arabia Saudită.

Circuitul WTAFoto: Rob Prange / Zuma Press / Profimedia

WTA nu s-a decis în privinţa locului de desfăşurare a Turneului Campioanelor 2024

Potrivit Reuters, WTA nu a luat deocamdată o decizie în privinţa locului de desfăşurare a Turneului Campioanelor din 2024.

Anul acesta, Cancun a fost desemnat gazdă cu mai puţin de două luni înaintea startului competiţiei, iar jucătoarele s-au plâns de condițiile găsite în orașul mexican.

Mai mulţi instituţii mass-media au precizat că Turneul Campioanelor (WTA Finals) ar urma să se mute de anul viitor în Arabia Saudită, iar BBC a raportat că negocierile sunt în ultimele etape, ambele părţi fiind dornice să încheie un acord pe mai mulţi ani.

„Suntem în discuţii cu diferite grupuri în privinţa WTA Finals din 2024 şi pe mai departe, şi nu am luat nicio decizie în acest moment. Ca şi în cazul tuturor deciziilor WTA, lucrăm îndeaproape cu jucătoarele şi ne concentrăm pe continuarea construirii unui viitor puternic pentru tenisul feminint", a precizat un purtător de cuvânt al WTA într-un email.

Shenzhen a găzduit ediţia din 2019 în cadrul unui contract profitabil pe 10 ani, dar evenimentul a fost anulat anul următor din cauza Covid-19 şi s-a mutat la Guadalajara, Mexic, în 2021.

Turneul era de aşteptat să se întoarcă la Shenzhen din 2022, dar WTA a suspendat turneele din China din cauza îngrijorărilor cu privire la situaţia fostei jucătoare chineze de dublu Shuai Peng. Oraşul american Fort Worth, din Texas, a găzduit turneul în acel an şi a atras un număr redus de spectatori.

Circuitul ATP a anunţat în august că turneul Next Gen Finals, rezervat jucătorilor sub 21 de ani, va avea loc la Jeddah din 2023 până în 2027, devenind primul turneu oficial masculin organizat în Arabia Saudită.

Regatul saudit a investit sume uriaşe de bani în diverse sporturi, inclusiv fotbal, Formula 1, box şi golf, criticii acuzând această ţară că îşi foloseşte Fondul de Investiţii Publice pentru a-şi spăla imaginea prin intermediul sportului. Arabia Saudită neagă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului şi afirmă că îşi protejează securitatea naţională prin legile sale, scrie Agerpres.