​Marketa Vondrousova (42 WTA - 24 de ani) s-a calificat joi în cea de-a doua finală de Grand Slam a carierei, sportiva din Cehia ajungând în ultimul act de la Wimbledon 2023 după ce a trecut de Elina Svitolina (wild card - locul 76 mondial - 28 de ani), scor 6-3, 6-3.

Marketa VondrousovaFoto: Simon Dael / Shutterstock Editorial / Profimedia

Marketa Vondrousova, prima finalistă de la Wimbledon 2023 - Victorie cu Elina Svitolina

Începutul partidei a fost unul sigur de la lansare pentru Elina și Marketa. Cele două au fost nedespărțite până la 2-2, moment în care jucătoarea din Cehia a reușit primul break al semifinalei.

A fost doar începutul, urmând alte două gameuri consecutive în care sportivele aflate la primire au ieșit învingătoare. După seria de trei breakuri, tabela a arătat 4-3 pentru Vondrousova.

Finalistă la Roland Garros în 2019, Marketa a fost mai inspirată și mai sigură pe propriile forțe pe finalul manșei: s-a distanțat la 5-3, iar mai apoi a închis setul cu încă un game câștigat de la retur (6-3).

Cu încrederea la cote ridicate, Marketa a continuat să fie „vioara întâi” a partidei: variație în joc, soluții bune în situații de criză, un simț de anticipație aparte, iar tabela a fost de partea sportivei din Cehia.

Vondrousova s-a impus încă o dată contra serviciului, iar grație gameurilor sigure de la lansare s-a desprins la 3-0 în setul al doilea.

Svitolina a dat senzația în multe momente că se află la finalul rezervorului cu energie, ea fiind de asemenea și neinspirată în unele situații în care se afla în poziții clare de a închide punctele.

Publicul a fost mai mult de partea Elinei, însă din păcate nici măcar încurajările fanilor nu au ajutat-o pe Svitolina într-o zi în care a fost totuși departe de ceea ce a arătat la ediția din acest an a Wimbledonului.

De cealaltă parte, Marketa a alergat incredibil, a folosit sliceul, scurtele și nu s-a sfiit chiar să-și lobeze adversara atunci când situația i-a permis-o.

Vondrousova a fost clar mai răbdătoare, și-a construit punctele în jurul forehandului său de stângace, iar unghiurile desenate au incomodat-o constant pe Elina pe partea de rever.

Gameul al patrulea al setului secund a fost unul în care Svitolina a pierdut multe dintre speranțele într-o revenire: au fost multe răsturnări de situație pe serviciul jucătoarei din Ucraina, dar până la urmă tot Vondrousova a avut câștig de cauză: 4-0.

O luptătoare prin definiție, Elina nu a renunțat nici la 0-1 la seturi și 0-4. Conștientizând că nu mai are ce pierde, Svitolina a început să-și mai relaxeze brațele.

Pas cu pas, Elina a pus în scenă o revenire care putea părea imposibilă la un anumit moment: de la 0-4, jucătoarea din Ucraina a venit până la 3-4 și serviciul, anulând avantajul celor două breakuri ale adversarei.

Consumul mare mental, dar mai ales fizic, și-a spus cuvântul, iar Svitolina a făcut un nou game slab de serviciu.

Aflată în pierdere evidentă de teren, Marketa a făcut diferența de la retur, iar tabela a arătat 5-3 în favoarea ei.

Vondrousova nu a mai lăsat ca situația să-i scape de sub control, iar partida a închis-o cu serviciul: 6-3, după o semifinală care a durat o oră și 14 minute.

De știut:

  • Cel mai bun rezultat reușit de Marketa Vondrousova la Wimbledon până la ediția din acest an era calificarea în turul al doilea, din 2021.
  • Vondrousova a disputat și finala de la Roland Garros, ediția din 2019, una pierdută clar împotriva lui Ashleigh Barty (1-6, 3-6).
  • În marea finală de sâmbătă, Marketa Vondrousova va da peste învingătoarea partidei dintre Ons Jabeur (6 WTA) și Aryna Sabalenka (2 WTA).