​Craig Tiley, directorul turneului Australian Open, a anunţat, miercuri, că sportivii din Rusia şi din Belarus vor putea participa la competiţia din 2023 şi că sârbul Novak Djokovic (căruia i s-a interzis participarea în acest an) va fi binevenit dacă va reuşi să obţină viză, relatează Reuters.

Australian Open, logoFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jucătorii și jucătoarele din Rusia și Belarus pot participa la Australian Open 2023

Autorităţile din tenis au interzis participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţiile internaţionale pe echipe, după startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, însă le-au permis sportivilor respectivi să concureze la turneele obişnuite din circuit.

Roland Garros şi US Open le-au permis jucătorilor din Rusia și Belarus să concureze ca sportivi neutri. Wimbledon a interzis participarea sportivilor din cele două ţări.

„În acest moment, sportivii ruşi şi belaruşi sunt eligibili pentru a juca la Australian Open. Singura diferenţă va fi că ei nu pot reprezenta Rusia – nu pot reprezenta drapelul Rusiei.

Ei nu pot participa la activităţi gen intonarea imnului Rusiei şi ei trebuie să joace ca sportivi independenţi, sub un nume neutru. Însă ei vor fi bineveniţi la Australian Open în ianuarie”, a declarat Tiley.

Novak Djokovic va putea juca la Australian Open 2023 dacă va primi viză

Tiley a precizat şi că sârbul Novak Djokovic va fi eligibil dacă va putea să obţină viză.

La ediţia trecută a turneului, Djokovic a fost expulzat din Australia pentru că nu este vaccinat împotriva Covid-19. Sârbul are interdicţie de acces în Australia până în 2025, dar guvernul australian poate ridica interdicţia.

Tiley a spus că nu a discutat cu guvernul despre Djokovic şi că organizatorii Australian Open nu pot pleda în numele sârbului.

„În acest moment... Novak şi guvernul federal trebuie să rezolve situaţia, iar apoi noi vom respecta deciziile. Nu este o chestiune pentru care putem să pledăm noi. Este ceva între cele două părţi, iar apoi, în funcţie de rezultat, el ar fi binevenit la Australian Open”, a explicat directorul turneului, citat de News.ro.

Novak Djokovic, care a ratat şi US Open pentru că nu este vaccinat, a declarat luna trecută că aşteaptă veşti pozitive de la autorităţile australiene.

Australian Open va avea loc în perioada 16-29 ianuarie 2023.