Simona Halep nu și-a găsit ritmul în primul set al meciului cu Jessica Pegula (2-6), dar și-a ridicat treptat nivelul jocului și (în ciuda problemelor pe care le-a avut în gameurile de serviciu - a comis 10 duble greșeli) a obținut calificarea în finala turneului „WTA 1000” de la Toronto, după ce a fructificat a treia minge de meci (6-3, 6-4, după două ore și 12 minute de joc). Grație acestei performanțe, fosta lideră mondială și-a îndeplinit obiectivul stabilit la începutul anului: revenirea în Top 10 WTA.

Simona HalepFoto: Vaughn Ridley / Getty images / Profimedia

De știut:

  • Simona Halep se va duela pentru trofeul de la Toronto cu învingătoarea partidei dintre Beatriz Haddad Maia (Brazilia, 24 WTA) și Karolina Pliskova (Cehia, favorită 14).

  • Prin calificarea în finală, Simona Halep și-a asigurat un premiu în valoare de 259.100 de dolari și 585 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • Simona Halep se află pe locul 9 în clasamentul WTA Live (urcare de șase poziții), iar câștigarea competiției din Canada ar ajuta-o să ajungă pe locul 6 în ierarhia mondială. La începutul anului, românca a anunțat că obiectivul ei în acest an este revenirea în Top 10 WTA.
  • Halep a câștigat de două ori Rogers Cup (fosta denumire a competiției), în 2016 și 2018, dar la Montreal. În 2021, Simona Halep s-a oprit în turul secund, fiind învinsă de Danielle Collins.

Statistica partidei dintre Simona Halep și Jessica Pegula

Ași: 3-1

Duble greșeli: 10-2

Puncte câștigate cu primul serviciu: 59% - 53%

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 44% - 50%

Puncte de break câștigate: 5/13 - 5/17

Lovituri câștigătoare: 11 - 21

Erori neforțate: 42 - 43

Total puncte: 95 - 92.

Traseul virtual al Simonei Halep la turneul de la Toronto

Turul I: 6-0, 6-2 vs Donna Vekic

Turul II: 6-4, 6-2 vs Shuai Zhang

Optimi: 6-2, 7-5 vs Jil Teichman

Sferturi: 6-4, 7-6(2) vs Cori Gauff

Semifinale: 2-6, 6-3, 6-4 vs Jessica Pegula

Finală: Beatriz Haddad Maia / Karolina Pliskova.

Simona Halep - Jessica Pegula 2-6, 6-3, 6-4, în semifinalele turneului de la Toronto

6-4 Simona găsește din nou un smash perfect, din retragere. O lovitură moale se oprește în fileu. Lovituri la limită, a Jessicăi iese afară. Eroare Pegula - încă două mingi de meci. Simona se apără excelent și Pegula trimite în fileu. Simona se califică în finală.

5-4 Jessica începe gameul cu un as. Simona revine și câștigă două puncte la rând. Halep vede scurta americancei, ajunge la timp și obține două mingi de meci. Halep se întinde la limită, dar nu mai poate trimite înapoi. Jessica trimite foarte aproape de linia de fund, Simona face pasul înapoi, se dezechilibrează și trimite pe culoarul pe dublu (40-40). Halep caută lovitura în lung de linie, dar ratează execuția. Lovituri la limită, Simona ajunge lângă fileu, iar Pegula nu mai poate răspunde. Simona trimite la limită, dar de la margine se strigă aut. Serviciu bun la mediană, Simona ratează returul.

5-3 Scurtă previzibilă a Simonei, Pegula profită. Jessica nu renunță, accelerează în cross și luptă pentru fiecare punct - două mingi de break. Americanca o fructifică pe prima.

5-2 Pegula nu își revine după toate șansele ratate, comite multe erori neforțate. Încă o greșeală, Simona are trei mingi de break. Jessica găsește o scurtă bună, Simona ratează startul și pierde punctul. Simona face break și va servi pentru calificarea în finală.

4-2 Punct intens câștigat de româncă. Cadouri de ambele părți, este un game foarte important (30-30). Serviciu foarte bun la exterior. De lângă fileu, Simona ratează incredibil. Încă o minge de game ratată - dublă. Simona rezistă sub presiune și își confirmă avantajul.

3-2 Halep returnează în picioarele adversarei. Jessica pare că și-a pierdut concentrarea după mingile de break ratate, încă o eroare (0-30). Încă un retur bun - trei mingi de break. Game alb la retur și Halep face un pas important spre finală.

2-2 Halep riscă în lung de linie, dar nu execută bine lovitura. Simona face cadou după cadou, Pegula conduce cu 40-0 la retur. Schimb spectaculos câștigat până la urmă de Simona, după ce ambele sportive s-au întins la limită. Încă un schimb lung, Jessica trimite în fileu, rămâne o minge de break. Simona revine și egalează la 40. Încă o minge de break pentru americancă... Jessica forțează pe secund, dar trimite în burta fileului. Pegula comite o eroare și se ceartă singură. Simona supraviețuiește și egalează pe tabelă.

1-2 Simona alunecă în momentul loviturii decisive și trimite mult afară. Dublă și a americancei. Jessica vine tot mai des la fileu, dar nu o face de fiecare dată bine. Simona returnează în fileu pe serviciul secund. Cadou făcut de Jessica - minge de break. Pegula este agresivă, găsește unghiuri bune și trece în față. Retur ratat de Simona, Pegula rezistă.

1-1 A șaptea dublă... Pegula a controlat schimbul, dar a trimis în banda fileului cu forehandul. Jessica pierde din turație, încă o eroare. Dar găsește o scurtă superbă (30-30). Simona știa dinaintea partidei că serviciul a fost o problemă în această săptămână - dubla cu numărul 8. Simona anticipează scurta și închide cu o lovitură în cross. Jessica nu renunță la un game care părea pierdut și recuperează breakul după o eroare a Simonei.

1-0 Pegula revine după ce Simona a câștigat primul punct și conduce cu 30-15. Halep controlează schimbul și Pegula ratează. Serviciu bun la exterior. Jessica trimite la limită, dar mingea iese afară. Jessica comite o eroare și pare îngrijorată. Simona alternează excelent și face break.

6-3 Dubla cu numărul 6 pentru Simona. Incredibil! Simona o pasează pe adversară din defensivă, chiar dacă aceasta a acoperit foarte bine la fileu. Simona rupe bine ritmul. Serviciu bun spre corpul adversarei - două mingi de set. Rever câștigător și vom avea set decisiv.

5-3 Simona se întinde, face șpagatul, dar nu mai poate trimite înapoi. Halep ajunge la o scurtă, dar Pegula rămâne concentrată. Jessica ratează passing shotul și gameul continuă. Rever în picioarele adversarei al Simonei (40-30). Halep ratează de puțin forehandul, mingea cade pe culoarul de dublu.

5-2 Problemele se întorc - Simona lansează slab, Jessica profită. Un retur ratat. Minge scurtă a Simonei, Pegula ia mingea din urcare și obține două mingi de break. Jessica se grăbește și ratează cu reverul în cross. Simona egalează la 40, gameul continuă. Simona mai face o dublă, a câta în această săptămână. Lovituri la limită, Simona trece în avantaj. Jessica prinde linia de fund, Simona gesticulează. Pegula se apără bine cu sliceul, dar până la urmă trimite afară (40-40). Schimburi incredibile, intense, Simona rezistă sub presiune. Halep servește bine și gameul se termină în favoarea româncei.

4-2 Simona începe bine și acest game de retur (0-30). As al Jessicăi. Pegula simte că lovitura Simonei este prea lung și nu intervine. Forehand în lung de linie ratat de Halep (40-30). Încă un retur prea lung.

4-1 Simona construiește bine, dar nu găsește soluția potrivită în momentul decisiv. După ce a ratat primul smash, Simona a găsit o lovitură incredibilă, în cross scurt, din retreagere - cea mai spectaculoasă execuție din acest meci. Simona are mult noroc, mingea a aterizat în terenul adversarei, după ce a lovit banda fileului. Retur ratat de americancă - Simona se desprinde.

3-1 Simona găsește răspunsul potrivit dintr-o poziție foarte dificilă - a trimis în picioarele adversarei. Dublă greșeală. Pegula ratează lovitura în lung de linie - trei mingi de break. Tenis spectacol - ambele sportive joacă excelent în aceste momente. Simona fructifică a doua minge de break.

2-1 Jessica comite din ce în ce mai multe erori. Simona încearcă să rupă ritmul, dar trimite mult afară cu backhandul. Simona nu ia cea mai bună decizie de lângă fileu și Pegula apare în fața sa (punct câștigat de americancă, 30-30). Jessica face rapid rebreak.

2-0 Două erori consecutive ale Jessicăi, lucru rar în acest meci. Simona se apără bine, dar Pegula gestionează bine situația din apropierea fileului. Simona își surprinde adversara avansată, trimite lung și obține două mingi de break. Simona returnează excelent și se desprinde.

1-0 Halep nu își găsește ritmul, dar este susținută în continuare din tribune. Jessica joacă perfect pe serviciul secund al româncei, este foarte agresivă și vine de fiecare dată la fileu. Un forehand ratat de americancă. Simona iese dintr-un moment foarte dificil și găsește un as la mediană. Halep revine de la 15-40 și își face serviciul.

2-6 Simona câștigă cu mult efort punctele, dar rămâne deocamdată în set (15-15). Simona ajunge la un smash, dar nu mai poate trimite în terenul advers. Pegula închide primul set cu un as la exterior.

2-5 Mult mai bine! Simona servește la exterior, deschide terenul și închide punctul cu forehandul. Pegula revine și în acest game, dar Simona închide la timp.

1-5 Jessica este foarte constantă la serviciu, nu îi oferă prea mule șanse Simonei. Un retur mai reușit, în corpul adversarei. Simona caută lovitura în lung de linie, dar ratează. Game facil pentru Jessica, câștigat la 15.

1-4 Lungime perfectă a loviturii americancei - Simona nu mai are răspuns. Pegula stă lipită de fileu și nu se lasă pasată. Încă un game în care Jessica pune presiune la retur (0-40). A patra dublă - încă un break.

1-3 Jessica se descurcă mult mai bine la lansare. Un retur bun al româncei, în corpul adversarei. Simona se apără incredibil și pasează în cross! Superb! Americanca trimite prea lung - două mingi de rebreak. Rever ratat de Simona. Serviciul o ajută pe americancă să iasă dintr-o situație dificilă. Halep trimite în fileu, primele semne de frustrare. Gameul se prelungește, erori de ambele părți. Lovitură prea lungă a Jessicăi. Pegula este imprevizibilă, alternează bine loviturile, iar Simona trimite în fileu. Halep ratează de puțin ținta, se enervează, dar se abține și nu dă cu racheta de pământ.

1-2 Încă un început dificil de game de serviciu pentru Halep (0-30). De această dată, Halep plasează bine la teu și Pegula ratează returul. Jessica profită pe serviciul secund și lovește decisiv. Gameul se termină după a treia dublă - break pentru americancă.

1-1 Simona se deplasează incredibil pe linia de fund, dar nu mai poate face nimic. Schimburile sunt lungi, acesta a fost câștigat de româncă. Simona caută linia de fund, dar a trimis prea lung și Pegula egalează.

1-0 Meciul a început cu Halep la serviciu. Un lucru pe care nu ne doream să îl mai vedem - Simona face dublă încă de la primul punct. Pegula profită de un serviciu moale, face pasul în teren și punctează în cross. Simona riscă cu serviciul secund și câștigă primul său punct. Simona are în continuare probleme la lansare, dar se apără excelent și rămâne în game (minge de break salvată). Retur în fileu al americancei. Halep schimbă bine direcția și câștigă un game dificil.

Cele două jucătoare se află la încălzire.

Partida dintre Simona Halep și Jessica Pegula va fi prima a zilei de pe Terenul Central și va începe de la ora 20:00 (ora României).

Halep și Pegula nu s-au mai întâlnit până acum în circuitul WTA.

Cine este Jessica Pegula

Jessica s-a născut la 24 februarie 1994, la Buffalo, New York (SUA). A început să joace tenis la vârsta de 7 ani. Până acum, a adunat 323 de victorii în întreaga carieră și a înregistrat 207 înfrângeri.

Are 1.70 metri și se antrenează alături de David Witt. Jessica are în palmares un singur titlu WTA: Washington 2019.

În prezent, americanca ocupă poziția 7 în ierarhia mondială (cea mai bună clasare a carierei). De-a lungul timpului a strâns din tenis $5.079.681.

În vârstă de 28 de ani, Jessica este fiica miliardarului Terry Pegula (70 de ani). Acesta este un om de afaceri american cu o avere estimată la peste 5.7 miliarde de dolari, conform Forbes.

Domenii de activitate: gaze naturale, imobiliare, divertisment și sport (Terry Pegula deţine franciza Buffalo Sabres din campionatul nord-american de hochei pe gheaţă şi, împreună cu soţia lui, Kim, franciza Buffalo Bills din campionatul de fotbal american).