Sârbul Novak Djokovic, locul 1 în clasamentul ATP, a declarat miercuri că presiunea este un "privilegiu", după ce decizia vedetei americane a gimnasticii, Simone Biles, de a se retrage din două probe a scos la lumină impactul presiunii asupra sănătăţii mintale a sportivilor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Presiunea este un privilegiu. Fără ea, nu există sport profesionist", a spus Djokovic, ce încearcă să realizeze Golden Slam, adică să câştige cele patru turnee majore şi Jocurile Olimpice într-un singur an, performanţă reuşită până acum doar de germanca Steffi Graf în 1988.

"Ca să speri să rămâi în top într-un sport, ai interesul să înveţi să faci faţă presiunii", a adăugat el.

Djokovic a fost văzut discutând cu jucătoarele echipei de volei ale Turciei, pe care le-a asigurat că mentalul său a fost un factor decisiv pentru a explica longevitatea sa.

"Pe teren şi în afara lui, toate aşteptările... Am învăţat să dezvolt un mecanism ca să gestionez asta în aşa fel încât să nu mă mai deranjeze şi să nu mă mai uzeze", a spus Djokovic.

Decizia lui Simone Biles de a se retrage din finala pe echipe şi din cea de la individual compus a scos la iveală probelemele de sănătate mintală cu care se pot confrunta sportivii de înalt nivel, suspuşi unei presiuni uriaşe, informează Agerpres.