Rafael Nadal a avut un an 2015 foarte greu, ibericul fiind departe de forma cu care ne-a obisnuit de ani de zile. "Accidentarea" lui Rafa a fost una mentala, dupa cum jucatorul a recunoscut in mai multe randuri. "Nu mai simt anxietate cand sunt pe teren, au fost vremuri grele, dar am trecut peste", a precizat fostul lider mondial.

Rafael NadalFoto: marca.com

"Pentru prima oara in cariera nu am reusit sa imi controlez emotiile pe teren. Am simtit in numeroase momente ca sunt nefiresc de nervos si am clacat. Au fost vremuri grele, dar am trecut peste. In ultimele doua luni cred ca m-am apropiat ca stare mentala de cea de dinainte de accidentari. Nu mai simt anxietate cand sunt pe teren, dimpotriva: ma bucur de fiecare moment si sunt pozitiv" - Rafael Nadal, conform Marca.

Turneul Campionilor, ultimul cartus din 2015

"Sunt extrem de motivat, nu stiu ce se poate intampla la Turneul Campionilor, dar voi incerca sa joc cat mai bine" - Rafa Nadal.

Jocurile Olimpice din 2016, marea provocare

"Am participat la Beijing si m-am simtit incredibil (n.r. a castigat medalia de aur). Din pacate, la Londra am fost accidentat si nu am putut fi prezent. Acum abia astept Rio" - Rafael Nadal.

Spaniolul nu a oferit un raspuns clar la intrebarea "va fi ultima Olimpiada la care participi?", el rezumandu-se sa spuna misterios "Nu se stie niciodata".

Pentru a ne da seama cat de slab a fost 2015 pentru Rafa, e suficient sa spunem ca anul in curs a fost primul dupa zece sezoane in care Nadal nu a reusit sa castige niciun turneu de tip Masters (n.r. 1000) sau unul de Grand Slam.

Turneul Campionilor (15-22 noiembrie) va fi ultima competitie importanta la care Nadal va lua parte in 2015, la Londra, in "O2", urmand sa joace, pe langa spaniol, Novak Djokovic, Andy Murray, Roger Federer, Stanislas Wawrinka, Tomas Berdych, Kei Nishikori si David Ferrer.

De-a lungul carierei, Rafa a castigat 14 turnee de Grand Slam (se afla pe locul doi in ierarhia all-time - la egalitate cu Pete Sampras) si 27 de Masters-uri (se afla pe prima pozitie, insa Novak Djokovic a ajuns deja la 26).