Romania revine in elita handbalului mondial dupa o absenta de 14 ani cu meciul de simbata seara, impotriva Frantei, transmis in direct de TVR 2 la ora 21.30. Romania este cea mai titrata echipa a grupei in care se afla, cu patru medalii de aur si doua de bronz la CM. Partide preliminare, meciuri de baraj si numeroase partide amicale au pregatit Romania pentru testul final: Campionatul Mondial din Croatia.

"Sper ca dupa Mondiale toata lumea sa vorbeasca despre noi la superlativ, sa facem multe bucurii suporterilor", a declarat Aihan Omer, inainte ca echipa sa plece in Croatia. Handbalistii romani vor intalni Franta (campioana olimpica), Ungaria, Slovacia, Argentina si Australia. O grupa dificila, pentru care romanii s-au pregatit intens.

Aihan Omer a fost mutarea inspirata a Federatiei de Handbal Romane. A preluat o echipa omogena, dar fara experienta intr-o competitie de talia Campionatului Mondial. Tragerile la sorti din iulie 2007 au plasat Romania in grupa a 3-a de calificare, alaturi de Letonia si Cipru. O singura echipa se califica in play-off-ul CM, iar Aihan Omer avea o misiune grea.

Handbalistii au fost nevoiti sa-si faca antrenamentele dinaintea preliminariilor in sala de sport a Liceului cu Program Sportiv Bihorul, deoarece Sala Sporturilor din Oradea era in reparatii. Poate aici s-a spart ghinionul romanilor si au debutat cu o victorie in preliminarii. Jocul echipei nu a convins, dar tricolorii au fost eficienti. Romania a invins la scor Ciprul, cu 36-23 (16-12). Elevii lui Aihan Omer s-au impus si in partida retur, scor 39-23.

Meciul urmator, de la Riga, in compania Letoniei, nu a fost deloc unul usor, dar Romania s-a impus cu 37-30 si mai avea o singura partida de disputat pana sa se considere calificata la barajul CM Croatia 2009. Singurul obiectiv al nationalei lui Omer era sa nu piarda la mai mult de 7 goluri in partida retur. Romania a castigat la o diferenta de 10 goluri (39-29), in fata propriilor suporteri.

Pe 27 ianuarie 2008 nationala de handbal masculin si-a aflat adversarul: Muntenegru.

In martie, Romania a participat la Cupa Panoniei, un turneu amical in care a intalnit selectionatele Ungariei si Sloveniei. Nationala lui Omer a fost invinsa de reprezentativa Sloveniei (36-37), desi la pauza a condus (19-18). Romania nu a avut prea multa sansa nici in fata tarii gazda, Ungaria, fiind invinsa cu 29-32.

La sfarsitul lunii mai, handbalistii au mai efectuat un joc-test, cu Slovacia. Un egal (29-29) si o victorie (29-27) au fost rezultatele ce au pregatit Romania pentru barajul cu Muntenegru.

Dupa o infrangere (31-27, in tur) si o victorie (29-24 in retur), Romania se califica la Campionatul Mondial. O performanta care a demonstrat inca o data ca Aihan Omer isi merita locul pe banca nationalei.

La sfarsitul anului 2008, Romania a disputat un turneu amical cu Serbia. Tricolorii au fost invinsi in ambele manse: 40-38 / 34-33. Ultimul turneu de pregatire inaintea CM 2009 l-a efectuat in Danemarca. O victorie (cu Bosnia: 36-31) si doua infrangeri (cu Islanda: 28-34 si cu Danemarca:29-32) au fost rezultatele echipei antrenate de Aihan Omer.

Un test bun pentru tricolori, deoarece i-a motivat pentru un turneu la care Romania nu a mai participat de 14 ani. Obiectivul nationalei este obtinerea locului trei in grupa.

Romania va disputa primul meci de la CM impotriva Frantei, pe 17 ianuarie (21.30, TVR 2).

Palmaresul Romaniei la Campionatul Mondial:

1961 - medalie de aur

1964 - medalie de aur

1967 - medalie de bronz

1970 - medalie de aur

1974 - medalie de aur

1990 - medalie de bronz

Lotul Romaniei pentru Campionatul Mondial din Croatia:

Rudi Stanescu (HCM Constanta), Mihai Popescu (HCM Constanta), Sorin Barza (Dinamo Bucuresti), George Buricea (HCM Constanta), Marian Cozma (Veszprem), Eremia Paraianu (UCM Resita), Gheorghe Irimescu (UCM Resita), Valentin Ghionea (Pick Szeged), Sandu Iacob (Stiinta Bacau), Mihai Timofte (HCM Constanta), Laurentiu Toma (HCM Constanta), Jurca Rares (Goppingen), Nicolae Florin (HCM Constanta), Mihai Rohozneanu (UCM Resita), Adrian Petrea (Pick Szeged), Marius Stavrositu (Steaua Bucuresti). Rezerva: Ionut Georgescu (Steaua).