​Echipa Utah Jazz, din liga profesionistă nord-americană de baschet, îşi va schimba proprietarul după 35 de ani, familia Miller încheind un acord pentru cedarea părţilor sale lui Ryan Smith, fondatorul societăţii Qualtrics, a anunţat, miercuri, clubul din NBA, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vânzarea, care include şi sala Vivint Arena, precum şi Salt Lake City Stars, echipa de rezerve, care evoluează în G-League, se ridică la 1,66 miliarde de dolari, a anunţat ESPN, citând surse apropiate.

Consiliul de administraţie al NBA, din care fac parte toţi proprietarii de echipe, urmează să aprobe formal tranzacţia.

În februarie, revista Forbes a situat-o pe Utah Jazz pe locul 21 din cele 30 de francize din NBA în termeni de valoare, estimată la 1,55 miliarde dolari.

Smith (40 ani), rezident în Utah, a creat societatea de informatică Qualtrics pe care a vândut-o în 2018 pentru 8 miliarde de dolari. Fan al lui Jazz, el a făcut din compania sa unul din sponsorii clubului.

Larry Miller, decedat în 2009 şi care a făcut avere din vânzarea de automobile, cumpărase 50 la sută din echipă în 1985, pe când aceasta înregistra mari pierderi financiare. După un an, el a achiziţionat şi restul de 50 la sută, devenind unicul proprietar.

În 35 de ani, sub guvernanţa lui Miller, echipa nu a reuşit totuşi să câştige titlul de campioană, pierzând în finală în 1997 şi 1998 în faţa lui Chicago Bulls cu Michael Jordan în efectiv, potrivit Agerpres.