Federatia Romana de Rugby anunta ca "a sesizat forurile abilitate in legatura cu incidentul de la finalul partidei Belgia-Spania" si cere sanctionarea drastica a manifestarilor care au pus in pericol integritatea fizica a arbitrului Vlad Iordachescu, informeaza News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Federatia Romana de Rugby a sesizat forurile abilitate in legatura cu incidentul de la finalul partidei Belgia - Spania, din cadrul Rugby Europe International Championship. Ostilitatea centrata pe brigada de arbitri romani, care a judecat partida, contravine nu doar spiritului rugbyului, ci fair-play-ului in general. Nu exista nicio scuza pentru atitudinea violenta de pe teren, un astfel de comportament aducand grave prejudicii imaginii generale a acestui sport. Valorile acestei discipline trebuie nu doar declarate, ci considerate drept un cod de conduita pentru toti cei implicati in fenomen. Indiferent de cat este de mare presiunea unei partide, indiferent de frustrarile pe care ea le poate genera, contestarea deciziilor unui arbitru nu poate lua forme lipsite de civilizatie, care sa ajunga sa puna in pericol integritatea sa fizica. Ne mahneste faptul ca o competitie de o importanta majora, organizata de Rugby Europe, este scena unor astfel de manifestari, care se cer sanctionate drastic pentru a descuraja repetarea lor", se arata intr-un comunicat al forului de la Bucuresti.

FR Rugby considera ca jucatorii spanioli care au incercat agresarea arbitrului au "carente de educatie, sportiva si nu numai".

"Agresarea unei arbitru nu poate fi tolerata unui atlet"

"Respectul pe care il consideram fundamental in sportul cu balonul oval este datorat egalmente tuturor celor implicati intr-o competitie. Nu este optional, nu depinde de victorie, nu poate fi pus intre paranteze. Agresarea unei arbitru nu poate fi tolerata unui atlet, este semnul unor carente de educatie, sportiva si nu numai, dar si un semnal de alarma referitor la ceea ce se poate declansa pe viitor, daca se vor contoriza prea multe circumstante atenuante. Rugbyul are regulamente clare, foruri abilitate sa evalueze obiectiv diverse situatii si sa ia atitudine in consecinta. Federatia Romana de Rugby are incredere ca autoritatile in domeniu vor sesiza gravitatea situatiei, reafirmand prin masurile luate faptul ca ne dorim sa contribuim cu totii la evolutia pozitiva a acestui sport, in spiritul si valorile sale", se mai arata in comunicatul citat.

Echipa nationala de rugby a obtinut calificarea la Cupa Mondiala din Japonia, din 2019, in urma succesului surprinzator obtinut de Belgia in fata Spaniei, cu 18-10 (12-0), in Rugby Europe Championship.

Ibericii considera ca victoria Belgiei in fata Spaniei l-a avut ca "autor" pe arbitrul Vlad Iordachescu. Jucatorii spanioli l-au alergat pe arbitrul roman dupa meci, pentru a-i cere socoteala pentru prestatia sa, care, in opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazda. Iordachescu a parasit cu greu terenul stadionului din Bruxelles, unde a avut loc meciul.

Arbitrul a taiat actiunile de atac ale Spaniei si le-a permis belgienilor sa placheze in aer, au acuzat jurnalistii de la cotidianul spaniol Marca.

Mai multi utilizatori ai retelelor de socializare au postat mesaje in care se declara consternati de delegarea unui arbitru roman la partida de la Bruxelles si il acuza pe Octavian Morariu, presedintele Rugby Europe, forul continental de profil, de "manevre" pentru calificarea Romaniei.

Federatia Spaniola de Rugby (FER) a anuntat ca va depune o reclamatie la Rugby Europe pentru a se analiza arbitrajul lui Vlad Iordachescu la meciul dintre echipa Spaniei si cea a Belgiei, scor 18-10 pentru belgieni, rezultat de care a beneficiat Romania, care s-a calificat la Cupa Mondiala.

"FER va depune reclamatie la Rugby Europe (RE) si la World Rugby astfel incat Comisia de Arbitri a RE sa vada inregistrarea video a meciului si sa decida daca prestatia arbitrului a fost partinitoare deliberat, pentru favorizarea Romaniei, iar daca a fost astfel sa actioneze in consecinta", se arata pe site-ul ferugby.es.

Federatia mentioneaza ca luna trecuta i-a cerut fara succes presedintelui Comisiei de Arbitri a Rugby Europe, Patrick Roben, sa schimbe brigada de arbitri de la meciul Belgia - Spannia, avand in vedere faptul ca Romania avea nevoie de o infrangere a Spaniei pentru a se califica la CM.

Ce a spus Rugby Europe

Rugby Europe, for condus de Octavian Morariu, a dat publicitatii, duminica, un comunicat, dupa scandalul izbucnit in urma meciului Belgia - Spania, in care precizeaza ca delegarile arbitrilor au fost facute inaintea turneului Rugby Europe Championship.

"In urma meciului dintre Belgia si Spania, care a avut loc la Bruxelles, Rugby Europe doreste sa faca urmatoarele precizari. Rugby Europe a selectionat intotdeauna cei mai buni arbitri internationali, indiferent de competitie, contribunind la dezvoltarea unor arbitri internationali europeni foarte buni. La fel ca pentru toate competitiile internationale importante, delegarile pentru Rugby Europe Championship s-au facut inaintea turneului, de un comitet independent si neutru de specialisti (niciun membru al conducerii Rugby Europe). Aceasta selectie a fost revazuta si confirmata in timpul turneului, pe baza performantelor arbitrilor la nivel international. Chiar daca intelegem ca rezultatul meciului deschide discutii pasionante, Rugby Europe nu isi permite sa judece performanta arbitrajului pana cand nu va fi facuta o analiza completa a intalnirii. Aceasta este procedura obisnuita la fiecare meci", se arata in comunicatul citat.

World Rugby, organismul care guverneaza rugbiul in 15 si care organizeaza Cupa Mondiala, s-a sesizat dupa scandalul de la meciul Belgia - Spania, arbitrat de un roman si a cerut detalii forului european, Rugby Europe, condus de Octavian Morariu.

"Desi World Rugby nu deleaga arbitri pentru Rugby Europe Championship, este in contact cu Rugby Europe pentru a intelege contextul evenimentelor legate de meciul dintre Belgia si Rusia de la Bruxelles, care a avut si un rol important in stabilirea unei echipe calificate la Cupa Mondiala din 2019", se arata intr-un scurt comunicat, publicat pe Twitter.

Comisia care se ocupa cu delegarea arbitrilor a Rugby Europe va analiza, vineri, la Poznan, prestatia lui Vlad Iordachescu de la meicul Belgia - Spania.