Partida Romilor a anunțat că a depus plângere penală împotriva fanilor FCSB, după ce aceștia au afişat mesaje cu caracter rasist la partida cu Rapid, disputată duminică, 5 noiembrie, pe Arena Naţională (SuperLiga, etapa XV).

Suporteri ai FCSB-uluiFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Plângerea penală este pentru instigare publică şi incitare la violenţă, ură şi discriminare.

De asemenea, Partida Romilor a depus plângeri şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, la Federaţia Română de Fotbal şi la Liga Profesionistă de Fotbal.

„Conducerea Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) a depus, ieri, plângere penală la Parchet, împotriva suporterilor din Peluza Nord a FCSB, care la derby-ul cu echipa Rapid au afişat mesaje profund rasiste (Mori, ţigane!, Neintegraţi în societate, rămâneţi o minoritate, Moarte ţiganilor!), prin care au jignit minoritatea romă din România. Plângerea penală este pentru instigare publică şi incitare la violenţă, ură şi discriminare”, a anunţat vineri formaţiunea, citată de News.ro.

„Astfel de mesaje extrem de rasiste la adresa minorităţii rome din România trebuie să fie urgent sancţionate de către autorităţile statului, deoarece intră sub incidenţa Codului Penal şi a Legii antiţigănismului. Astfel de manifestări reprezintă un pericol social grav, deoarece instigă populaţia la violenţă, ură şi discriminare.

Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului. Cerem autorităţilor să-i identifice urgent pe cei vinovaţi şi să-i tragă la raspundere", a declarat Ionuţ Păun, preşedintele Organizaţiei de Tineret a APRPE.

Reprezentanţii APRPE anunţă că au depus o plângere şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, la Federaţia Română de Fotbal şi la Liga Profesionistă de Fotbal.

"Acest incident rasist a avut loc în ziua în care Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa a organizat la Bucureşti Congresul reprezentanţilor comunităţilor de romi din România, cea mai mare adunare a romilor care a avut loc vreodată, la care au participat peste 4.200 de romi.

De aceea, considerăm că momentul nu a fost ales întâmplător. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă romii ar lua în serios aceste jigniri ale suporterilor FCSB. Imaginaţi-vă cum ar putea escalada această situaţie.

Perpetuarea acestor jigniri pe stadioane nu face altceva decât să sporească ura populaţiei majoritare faţă de romi. Sper ca autorităţile să ia măsuri urgent", a adăugat Ionuţ Păun.

Anunțul vine la doar câteva zile distanță după ce și clubul Rapid anunțase că a făcut o plângere penală împotriva fanilor FCSB-ului.

Rapid s-a impus cu 2-1 în derbiul cu FCSB jucat pe 5 noiembrie, iar duelul din tribune a fost unul presărat cu multe înjurături și materiale pirotehnice folosite ilegal de către cele două galerii.

SuperLiga, clasament

1 FCSB 31 puncte / 15 partide

2 CFR Cluj 30 / 15 partide

3 Rapid 29 / 15 partide

4 Hermannstadt 23 / 15 partide

5 Universitatea Craiova 23 / 15 partide

6 Petrolul Ploiești 21 / 15 partide

7 Farul Constanța 21 / 15 partide

8 Sepsi 19 / 15 partide etc.