Croaţia - Spania, meci contând pentru finala ediţiei 2023 din UEFA Nations League, este programat, duminică, 18 iunie, de la ora 21:45, pe Stadionul De Kuip din Rotterdam, şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1 şi Prima Sport 1.

Minge de fotbalFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Patru echipe naţionale sunt implicate în turneul final al Ligii Naţiunilor, găzduit de Olanda şi la care mai participă, pe lângă ţara organizatoare, Croaţia, Spania şi Italia.

Sistemul de desfăşurare este eliminatoriu (semifinale, finala mică, finala mare), iar în acest an vom avea o nouă câştigătoare, după ce Portugalia (2019) şi Franţa (2021), învingătoarele din primele două ediţii, nu s-au calificat la turneul final.

Croaţia a ajuns în finala competiţiei după ce a trecut în semifinale de Olanda, ţara organizatoare a turneului final, după prelungiri, scor 4-2 (Kramaric 55p, Pasalic 72, Petkovic 98, Modric 116p / Malen 34, Lang 90+6).

Luka Modric (37 de ani) a fost omul decisiv din spatele ascensiunii Croaţiei până în finala Ligii Naţiunilor, unde ar putea obține primul trofeu major din istorie (ex-iugoslavii mai au două medalii de bronz şi una de argint la CM).

Croaţia a terminat pe locul 1 în Grupa 1 din Liga A, în care a înregistrat patru succese, o remiză şi un eşec: 0-3 (a) şi 3-1 (d) cu Austria, 1-1 (a) şi 1-0 (d) cu Franţa, 1-0 (d) şi 2-1 (a) cu Danemarca.

În preliminariile pentru Euro 2024, echipa antrenată de Zlatko Dalic a remizat, în Grupa D, pe teren propriu cu Ţara Galilor, scor 1-1, după care s-a impus în deplasare cu Turcia, scor 2-0 (din grupă mai fac parte Armenia şi Letonia - se califică primele două clasate).

Croaţia, medaliată cu bronz la CM 2022 din Qatar, este la prima participare la un turneu final al Ligii Naţiunilor.

Spania s-a impus în semifinala cu Italia, scor 2-1 (Yeremi Pino 3, Joselu 88 / Immobile 11p) şi joacă pentru a doua oară cu trofeul pe masă, după ce în 2021 a pierdut finala cu Franţa, scor 1-2.

Spania a câştigat Grupa 2 din Liga A, în care a bifat trei victorii, două remize şi o înfrângere: 1-1 (a) şi 1-0 (d) cu Portugalia, 2-2 (d) şi 2-0 (a) cu Cehia, 1-0 (d) şi 1-2 (a) cu Elveţia.

Spania (campioană mondială şi dublă campioană europeană) a participat apoi la CM 2022 din Qatar, acolo unde Furia Roja a trecut de faza grupelor şi a fost eliminată în optimile de finală ale competiţiei, de Maroc, după executarea loviturilor de departajare.

În preliminariile pentru Euro 2024, echipa antrenată de Luis de la Fuente a debutat cu victorie spectaculoasă, 3-0 pe teren propriu cu Norvegia, dar apoi a suferit o înfrângere surprinzătoare, 0-2 în deplasare cu Scoţia (din Grupa A mai fac parte Georgia şi Cipru - se califică primele două clasate).

Cele două echipe s-au întâlnit ultima oară în optimile de finală de la Euro 2020, atunci când Spania s-a impus în meciul cu Croaţia, după prelungiri, scor 5-3 (Sarabia 38, Azpilicueta 57, Ferran 77, Morata 100, Oyarzabal 103 / Pedri 20a, Orsic 85, Pasalic 90+2).

Echipele probabile

Croaţia: Livakovic - Juranovic, Sutalo, Vida, Sosa - Modric, Brozovic, Kovacevic - Pasalic, Kramaric, Ivanusec.

Spania: Unai Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Jordi Alba - Rodri, Fabian Ruiz - Asensio, Gavi, Yeremy Pino - Morata.

Superbet oferă cota 1,90 pentru pronosticul GG: ambele echipe să marcheze, în timpul regulamentar de 90 de minute, în meciul Croaţia - Spania.

Croaţia - Spania GG


Cotă 1,90


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol