Anglia joacă fotbal la foc automat, mai ales în preajma Crăciunului și a Anului Nou. În prima zi din 2022, etapa a 21-a oferă, de la ora 14:30, o partidă pasionantă, pe „Emirates”, între Arsenal Londra și Manchester City.

Minge de fotbalFoto: premierleague.com

Sunt două formații în mare formă, singurele din Premier League care n-au dezamăgit începând cu 15 decembrie 2021, având victorii pe linie în ultimele 3 săptămâni.

Rând pe rând, Chelsea Londra, Manchester United, Tottenham Hotspur, West Ham United, iar marți seară și Liverpool, au avut căderi de formă și de rezultate.

Nimic din toate astea n-au fost pățite, în ultimele 20 de zile, de „tunari sau de „cetățeni”. Situația la zi transformă duelul lor direct într-un moment așteptat din cea de-a doua rundă a returului.

După ce a pierdut de două ori în 4 zile (2-3 cu Manchester United, pe 2 decembrie, și 1-2 cu Everton, pe 6 decembrie), Arsenal s-a pus zdravăn pe picioare.

De pe 11 decembrie, a adunat 5 victorii la rând (a marcat de fiecare dată minimum două goluri), în care a încasat doar două goluri, unul de la Sunderland, în Cupa Ligii, și unul de la Leeds, în campionat. Arsenal chiar traversează un moment magic.

Tot de pe 11 decembrie calcă totul în picioare și City, lider cu 50 de puncte în 20 de etape.

Ultimul eșec, 1-2 cu RB Leipzig, urmat la 4 zile de un succes la limită cu Wolverhampton, în Premier League.

În ultimele 6 jocuri, toate câștigate, gruparea „cetățenilor” a marcat de 19 ori, primind 3 goluri, toate de la o singură echipă: Leicester. Ultima victorie, miercuri, 29 decembrie, 1-0 cu FC Brentford.

În cel mai recent meci, Arsenal s-a distrat cu Norwich, scor 5-0, rezultat care a fixat-o temeinic pe locul 4. Cum primele 3 locuri ale clasamentului sunt acontate, ultimul loc de Liga Campionilor reprezintă cea mai bună poziție care poate fi atinsă de „muritori”.

Arsenal luptă sâmbătă, 1 ianuarie, cu City, după ce meciul de marți, 28 decembrie, cu Wolverhampton, i-a fost amânat de situația pandemică.

Fără exagerare, Arsenal amintește, pe alocuri, de „mașina de fotbal” construită acum câțiva ani de francezul Arsene Wenger.

După un sezon șters, trupa din Londra are parte de o urcare constantă.

„Tunarii” sunt în Top 4 și țin cu dinții de ultima poziție care trimite în viitoarea ediție a Ligii Campionilor (au 35 de puncte în 19 jocuri). În plus, sunt în semifinalele Cupei Ligii, unde o vor înfrunta pe Liverpool.

Arsenal a început sezonul cu 3 înfrângeri. Relansarea „tunarilor” în cursa de Liga Campionilor poartă semnătura a 3 atacanți născuți după anul 2000: Saka, Martinelli și Smith Rowe.

La sfârșitul lunii august, după 3 etape de Premier League, clasamentul celor de la Arsenal arăta un dublu zero terifiant: niciun punct și niciun gol marcat. A 3-a înfrângere consecutivă a fost un dezastruos 0-5 la Manchester City (turul actualului meci).

Cel mai prost start de sezon din istoria Gunners a fost însoțit de zvonuri privind demiterea lui Mikel Arteta, antrenorul spaniol care în decembrie 2019 fusese chemat să-l înlocuiască pe compatriotul Unai Emery.

Cei doi păreau doi epigoni, după „era Wenger”. Francezul a condus echipa 19 ani consecutiv, din 1998 până în 2017. Numai că lucrurile s-au îndreptat miraculos, iar Arsenal strălucește iarăși.

Disputa pentru locurile europene poate fi perturbată de Cupa Africii pe Națiuni, competiție care începe pe 9 ianuarie 2022, pe stadionul „Olembe” din Yaoundé, capitala Camerunului, finala fiind programată pe 6 februarie.

Confederația africană a acceptat amânarea eliberării jucătorilor din Premier (40 în total) până pe 3 ianuarie.

Cea mai penalizată va fi Coasta de Fildeș, care are 7 jucători din Premier League disponibili doar începând cu 4 ianuarie.

Pe lista jucătorilor din Anglia care vor concura în Cupa Africii, Arsenal are 4 nume: Thomas Partey (Ghana), Mohamed Elneny (Egipt), Pierre Emerick Aubameyang (Gabon) și Nicolas Pepe (Coasta de Fildeș). La City, implicat este doar algerianul Riyad Mahrez.

În ultimele 12 meciuri directe, 11 victorii pentru Manchester și un singur succes în contul Gunners.

Considerând doar Premier League, 9 succese la rând pentru City, cu doar două goluri ale londonezilor (ultimul, în februarie 2019).

Arsenal n-o bate pe City de pe 21 decembrie 2015, când victoria i-a fost adusă de golurile lui Walcott și Giroud.

Superbet oferă cota 1.65 pentru 0-3 Total Goluri Meci.

Arsenal vs Manchester City
Cotă


0-3 goluri în meci
1.65


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol