Partidă uriașă în turneul masculin de baschet, duminică după-amiază. Este programată, de la ora 15.00, reeditarea întâlnirii din Campionatul Mondial din urmă cu doi ani, disputat tot în Asia, dar în China. Atunci, Franța a uluit lumea sportului cu triumful său asupra USA în sferturile de finală.

Jocurile Olimpice din TokyoFoto: tokyo2020.org

Gregg Popovich și Steve Kerr dirijează de pe margine lotul. Iar americanii arată că știu să facă echipă. Seful este maestrul Pop, secondat de guru-ul de la Golden State Warriors.

Când Popovich a fost nonimalizat să preia echipa, prima oară l-a sunat pe Kerr, cerându-i să-i fie alături ca ”secund”. ”Să lucrez cu el este o experiență incredibilă. Am jucat 4 ani pentru el, i-am fost elev, dar acum este altceva”, a admis Kerr, fost coleg al lui Michael Jordan.

La 72 de ani, Greg este la prima experiență la Olimpiadă. Ar fi vrut să fie ca jucător, în 1972, dar a fost preferat Doug Collins. Iar asta l-a mâhnit.

Primul obstacol este Franța. Același adversar care a răpit Americii aurul la Cupa Mondială din China, în 2019. A fost 89-79 pentru ”cocoși”. „Cunoaștem Franța, are aceiași jucători ca atunci”, spune Kerr.

Legat de lipsa continuității, echipa SUA a început să se antreneze la Tokyo fără Devin Booker, Jrue Holiday și Khris Middleton, implicați în finala NBA (ultimii doi au ieșit învingători cu Milwaukee Bucks).

„Vor ajunge sâmbătă, debutăm a doua zi și discutăm deja dacă și cum o să-i folosim”, a explicat Kerr.

Echipa SUA are nevoie de certitudini

Vedeta este Kevin Durant, care alături de anrenorul Kerr a câștigat titlurile din 2017 și din 2018 ca MVP al finalelor și care a aterizat la Tokyo din postura de cel mai bun marcator al ultimelor două Olimpiade.

Franța a cedat toate meciurile din luna iulie, în care nu a izbutit să pună pe tabelă mai mult de 80 de puncte în fiecare joc: 75-81 cu Japonia, 79-87 și 77-86 cu Spania.

În schimb, din cele 4 partide disputate în iulie, SUA au pierdut cu Australia, 83-91, și cu Nigeria, 87-90, determinându-i pe specialiștii de pe Ocean să constate amar: ”Nu avem un Dream Team”. Așadar, Team USA nu este invincibilă, așa că surprizele pot apărea la tot pasul.

Americanii au reușit peste 100 de puncte în testul cu Argentina, de pe 14 iulie, 108- 80. Iar în 2016, contra Franței, a fost 100-97 pentru SUA.

Așadar, posibil încă un meci peste 100 de puncte. Pronosticul că Franța va marca sub 83 de puncte are cota 2,12 la Fortuna.