Cărțile par făcute să o facă fericită pe Anglia, singura mare națională din Europa care n-are în palmares titlul continental. Mai trebuie doar ca și naționala Albionului să știe să profite de culoarul până în finală.

Euro 2020Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Ucraina - Anglia (sâmbătă, ora 22.00, Roma)

Tragerea la sorți le-a adus britanicilor cadoul de a evolua primele 4 jocuri pe Wembley, arena londoneză care va găzdui și marea finală de pe 11 iulie. Pe teren, următorul hop din faza eliminatorie, Ucraina, în sferturile de finală, apoi cu Cehia sau cu Danemarca, pentru un loc în ultimul act. Cehia a fost deja învinsă de Anglia în grupe.

Ucraina, naţionala care şi-a stabilit cartierul general la Bucureşti în faza grupelor, a trecut marţi seară, scor 2-1, de Suedia, în optimile de finală.

Ucraina, care a avut ”cuibul” la Bucureşti, unde a disputat două jocuri, cu Macedonia de Nord şi cu Austria, s-a calificat din grupă cu doar 3 puncte, de pe locul 3. Este singura formaţie care reuşeşte această performanţă (tot 3 puncte a avut şi Danemarca, dar nordicii au prins locul secund în grupă).

La conferința de presă de după joc, selecționerul Andrei Șevcenko a transmis un mesaj de forță: ”Nu ne este frică de Anglia”.

Cu 41.973 de spectatori pe Wembley din Londra, Anglia a răpus, marţi seară, Germania şi merge liniştită în sferturile de finală la Campionatul European.

Raheem Sterling (75) şi Harry Kane (86) au marcat pentru insulari. Sterling este golgheterul Angliei, cu 3 reuşite, în vreme de Kane a spart gheaţa la actuala ediţie de turneu final.

Betano oferă cota 1,7 pentru pariul ”Anglia sau Italia câștigă Euro 2020”.

Zinchenko a fugit de război și s-a antrenat pe străzi

A deveni protagonist la un turneu final este un vis pentru orice jucător, dar pentru un fotbalist care a avut o viață complicată înseamnă mult mai decât atât. Poate fi o revanșă binemeritată pentru chinul trăit.

Este cazul lui Mendy, portar la Chelsea, care în 2014 era fără contract și a mers la biroul de ocupare a forței de muncă, pentru că drumul său în fotbal părea că s-a înfundat, iar luna trecută a câștigat Liga Campionilor.

Dar este și cazul lui Oleksandr Zinchenko, vedeta Ucrainei, prezența-surpriză din sferturile de finală de la Euro 2020.

Zinchenko se antrena singur pe străzile Moscovei, după ce a evadat din războiul izbucnit în regiunea Donbass. Iar Oleksandr nu uită acele momente, după cum a explicat cu ceva timp în urmă la ITVNews.

Totul a început în Donețk, casa Șahtiorului condus pe atunci de Mircea Lucescu (2004-2016). Zinchenko juca la echipa de tineret a clubului de când era copil, dar în 2014 a izbucnit conflictul între separatiștii din Donbass și guvernul ucrainean. O situație care l-a determinat pe tânărul fotbalist (născut în 1996) să fugă în Rusia cu toată familia.

Șahtior, însă, îl dorea înapoi, iar situația sa contractuală l-a obligat să rămână fără o echipă. Iar singurul loc de antrenament au fost străzile capitalei rusești.

"Acea perioadă a fost cea mai grea din viața mea, dar nu-ți poți pierde visele. Și de mult timp nu am vorbit despre asta, pentru că mi-e foarte greu să mă gândesc la asta și nici măcar nu sunt în măsură să explic tot ce am simțit în acele momente. Dar este o situație care m-a făcut mai puternic. În copilărie, nu aș fi visat niciodată să joc finala Ligii Campionilor într-o zi. Dar orice este posibil”.

Drumul a fost lung. Zinchenko a găsit o echipă nouă în 2015, situația fiind însă la fel de complicată. A fost angajat de Ufa, un club din capitala Bașkiria, practic în Ural, foarte departe de Moscova (1500 km). O altă experiență capabilă să-și lase amprenta, dar care în cele din urmă s-a dovedit a fi alegerea corectă.

De acolo, ucraineanul a decolat, mergând mai întâi la PSV, apoi fiind remarcat de City.

"Mi-am părăsit casa pentru a pleca la mulți kilometri distanță. Am trăit singur, am avut doar echipa, fără părinți, nimic altceva.

Desigur, toată lumea are momente complicate, chiar și noi fotbaliștii, cu accidentări sau cu alte problem. Dar nu poți înceta să lupți, deoarece este un angajament pe care îl ai cu tine însuți”.

Ucraina înfruntă Anglia, sâmbătă seară, de la ora 22.00, pe stadionul ”Olimpic” din Roma, iar un gol marcat de Zinchenko are cota 11 la Fortuna.