La 29 decembrie se vor împlini zece ani de când Michael Schumacher a suferit un accident de schi, iar un instructor prezent atunci la Méribel a vorbit despre două greşeli care au fost făcute în ziua respectivă, relatează Le Figaro.

Michael Schumacher (arhiva)Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

N-a fost suficientă zăpadă la locul accidentului

La un deceniu de la tragedia din Alpi, canalul german ARD va difuza un documentar care va analiza circumstanţele accidentului. Se spune că în acea zi s-ar fi făcut două greşeli, care au contribuit la agravarea situaţiei şi a stării de sănătate a lui „Schumi”.

Jens Gideon, care a realizat documentarul, a intervievat un instructor care se afla acolo la momentul respectiv. Acesta susţine că nu era suficientă zăpadă pentru a se schia în această zonă din afara pârtiilor.

„Nu te duci acolo într-o astfel de zi. Era clar că nu era suficientă zăpadă”, a explicat martorul, confirmând prezenţa pietrelor vizibile pe sol, de care s-a lovit casca lui Schumacher, dotată cu o cameră de luat vederi.

Pârtia de pe care a ieşit Michael Schumacher avea „marcaje care respectau reglementările în vigoare”, a declarat procurorul la momentul respectiv. Iar piatra care i-a deteriorat casca se afla la opt metri de marcaje.

O întârziere în preluarea pacientului

Instructorul a mai afirmat că pilotul cu 91 de victorii în Formula 1 părea conştient după cădere, dându-le impresia primilor salvatori că starea sa de sănătate nu era atât de gravă.

Cu toate acestea, starea sa s-a deteriorat grav în timpul transferului cu elicopterul la Moutiers. Potrivit instructorului, care nu este un profesionist în domeniul sănătăţii, s-ar fi pierdut trei minute. Acest timp preţios i-ar fi putut fi fatal germanului.

La o oră după ce a fost dus la Moutiers, Michael Schumacher a fost transferat la Spitalul Universitar din Grenoble, o unitate mai mare şi mai bine echipată. În Isère, cursa contracronometru abia începuse. Pilotul a fost supus la două operaţii pentru îndepărtarea cheagurilor de sânge din creier înainte de a ieşi în cele din urmă din comă, la 16 iunie 2014, scrie News.ro.

Fost șef al Ferrari și FIA: „Nu mai este Michael Schumacher pe care îl știam”

Familia lui Michael Schumacher continuă să menţină secretă starea de sănătate a acestuia, el fiind îngrijit în continuare la domiciliul său din Gland, Elveţia. Suferind un traumatism cranian şi o hemoragie cerebrală, Schumacher a intrat în comă şi a fost spitalizat, înainte de a reveni în vila sa de pe malul lacului Geneva câteva luni mai târziu.

Jean Todt, fostul său şef de la Scuderia Ferrari, continuă să îi facă vizite regulate prietenului său. Potrivit mai multor martori, Schumacher ar fi incapabil să comunice cu cei din jurul său.

„Michael (Schumacher) este prezent, aşa că nu-mi lipseşte. Nu mai este acel Michael care era înainte. Este diferit şi este foarte bine îngrijit de soţia şi copiii săi care îl protejează. Viaţa lui este diferită şi sunt privilegiat să pot împărtăşi momente cu el”, a comentat fostul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Automobilism, într-un interviu acordat L'Equipe, înainte de a adăuga: „Nu mai este Michael pe care îl ştiam”.