​Britanicul Max Mosley, președinte al Federației Internaționale de Automobilism (FIA) în perioada 1993-2009 (trei mandate), s-a împușcat în mai 2021 după ce a aflat că are cancer în fază terminală, a concluzionat un medic legist, informează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

În vârstă de de 81 de ani, Mosley suferea de dureri debilitante. Acesta și-a împărtășit planurile, a luat o ultimă masă cu soția sa și a scris un bilet de adio.

Medicul legist principal Fiona Wilcox a înregistrat o concluzie de sinucidere, spunând că a fost „convinsă” că Mosley a intenționat să se sinucidă.

Mosley a dezvoltat în 2019 un limfom difuz cu celule B mari, un cancer care afectează celulele imunitare. După ce a epuizat toate opțiunile de tratament, medicii i-au spus că probabil avea o „speranță de viață foarte limitată” și a fost mutat la îngrijire paliativă.

În noaptea dinaintea morții sale, Mosley și-a contactat asistentul personal pentru a-i spune despre decizia sa de a se sinucide. Acesta nu a putut fi convins să renunțe, iar un bilet de adio a fost găsit a doua zi.

Medicul legist principal a înregistrat drept cauză a morții o rană prin împușcare, adăugând că un factor care a contribuit la moartea „unui om remarcabil” a fost cancerul.

„Sunt, de asemenea, pe deplin convinsă că domnul Mosley nu ar fi întreprins această acțiune dacă nu ar fi avut limfomul terminal dureros și debilitant” - Fional Wilcox, medicul legist principal.

Cele mai mari realizări ale lui Max Mosley

Rudele lui Mosley au declarat, de asemenea, în cadrul anchetei, că acesta a considerat că cea mai mare realizare a sa în calitate de președinte al Federației Internaționale de Automobilism (FIA) - organismul care guvernează cursele de Formula 1 și organizația non-profit care reprezintă interesele automobilistice la nivel mondial - a fost „promovarea siguranței rutiere” și a „tehnologiei ecologice în Formula 1”.

Mosley a condus FIA, organismul care guvernează sporturile cu motor, din 1993 până în 2009. Acesta a inițiat ample reforme ale procedurilor de siguranță în Formula 1 după moartea lui Ayrton Senna în 1994.

La aflarea veștii morții sale, fostul șef al Formulei 1, Bernie Ecclestone, a declarat că a fost „ca și cum aș fi pierdut un frate. A făcut, o mulțime de lucruri bune nu doar pentru motorsport, ci și pentru industria (auto). A fost foarte bun în a se asigura că oamenii construiesc mașini sigure”.

Max Mosley, fiul liderului fascist britanic din anii 1930, Sir Oswald Mosley, a militat, de asemenea, pentru o reglementare mai strictă a presei, după ce a obținut daune de 60.000 de lire sterline de la ziarul englez News of the World, care a publicat în mod eronat un articol în care se afirma că ar fi participat la o orgie cu tematică nazistă.