VIDEO INTERVIU Ce senzații ai când mergi cu o viteză de 300 km/h? Experiența trăită de cea mai rapidă motociclistă din România:”Mă feresc în trafic, mulți soferii îi disprețuiesc pe mopediști”
Senzațiile de pe circuit sunt complet diferite de experiențele pe care le trăiește, zilnic, în traficul din București. ”Merg foarte încet, mă depășesc toți livratorii de pizza. Șoferii se poartă urât cu cei care folosesc mopede, unii sar la bătaie când văd că sunt fată. Aș fi avut sute de accidente dacă nu aș fi mai precaută”. Într-un interviu pentru Hotnews, Cristina Udrescu s-a referit la modul în care ar trebui schimbată legislația, dar și la greșelile pe care le fac atât șoferii, cât și motocicliștii într-un trafic care pare mai degrabă ”o tortură”.
Și motocicliștii fac greșeli: unii merg noaptea cu tobe goale, e chiar aiurea!
Cristina Udrescu: ”Când sunt în trafic și merg printre mașinile care așteaptă la semafor, mi se face aproape întotdeauna loc să trec și mereu sunt impresionată de asta..Se mai întâmplă sa mai fie cativa care mă blocheaza intentionat, dar foarte rar...Partea mai puțin plăcută este că, de multe ori, șoferii nu prea îi respecta pe ceilalti participanti la trafic. Nu se asigură și, cel mai grav, stau cu nasul in telefon non stop, sau vorbesc la telefon fără hands free. Și motocicliștii fac greșeli: cateodată ori merg prea tare fata de conditiile din trafic ori "mor cu dreptatea in mana" - dacă aș fi trecut de fiecare dată când aveam prioritate, aș fi avut deja sute de accidente. Dar prefer să îmi păzesc pielea și să fiu prudentă. Sa nu mai vorbesc de motocicliștii care merg noaptea cu tobe goale. Mai inteleg ziua in trafic, dar noaptea, e chiar aiurea.. Eu am toba originala pe motocicleta de stradă și nu am avut probleme...dar merg foarte incet pe strada, astfel incat le dau timp soferilor sa vada farul meu in oglindă.
Viteza cu care am mers pe circuit a fost 310 km/h. În trafic, nu sunt deloc vitezomană
Cristina Udrescu: ”Pe circuit am mers cu 310 km/h indicat pe bord, nu stiu cât ar fi aratat pe GPS. Eram pe linia dreapta de la Almeria. Când ai o viteză atât de mare, este o senzatie ce se rezumă, practic, la "a călări o racheta aer-aer". Insa eu nu merg de obicei foarte tare, pentru că antrenamentul principal este pe piste mai mici si "8-uri". Mă sperie viteza mare daca nu am antrenament. Iar pe strada, nu am depășit mai mult de 50 km/h peste limita legala. Nu merita si nu am nevoie, eu imi iau adrenalina de la mersul pe circuit. În trafic, merg foarte încet, mă depășesc livratorii de pizza, dar prefer să dau banii pe benzină, nu pe amenzi”.
În România, ar trebui schimbată legislația, traficul e o tortură
Cristina Udrescu: Legislatia ar trebui sa inlesneasca circulatia vehiculelor alternative pe 2 roti, sa permita 'filteringul -ul" intr-un cadru legal , adica strecuratul printre masinile oprite la semafor, pentru a facilita acest mijloc de transport. Bucurestiul este foarte aglomerat si ar trebui sa gasim alternative tot timpul, să folosim masina doar cand avem nevoie. Dar poți să mergi și pe jos, mai faci un pic de mișcare. Eu una nu dețin o masină și cand am nevoie de una folosesc Bolt/taxify etc. Șoferii te privesc cu dispreț, mai ales când ești pe un scuter.
Mersul pe o roată este o provocare grea
Cristina Udrescu: Ca să mergi cu motocicleta pe două roți, este greu...și trebuie sa fi pregatit să cazi, altfel nu inveti. Eu una prefer sa folosesc banii la curse decât sa cad pe o roata. Respect celor ce fac asta, este extrem de greu. Este si o fata, Claudia Musat ce stie sa sa faca "wheelie". Eu mă lupt cu mine însămi, în primul rând.
Mi-am rupt clavicula, am avut accidentări grave. Nu toți motocicliștii sunt donatori de organe
Cristina Udrescu: ”Am avut și accidentări foarte grave, de mai multe ori mi-am rupt clavicula. Prima oară s-a întâmplat în 2008, apoi în 2012 dar și în 2015. Și când eram la spital am auzit când se spunea: motocicliștii sunt donatori de organe, dar nu este chiar așa. Eu sunt fricoasă de felul meu, o iau foarte încet dar trebuie foarte mult antrenament ca să ajungi la un nivel decent. Cel mai greu îmi este atunci când trebuie să îi spun mamei mele că am căzut și m-am accidentat. Chiar m-am întrebat de ce fac asta? dar sportul ăsta mi-a oferit multă experiență de viață, și pozitivă și negativă. Eu mă bucur de ambele variante. M-am suit pe motocicletă când aveam 20 de ani, îmi place mult adrenalina și motociclismul mi-a fost la îndemână.
E greu pentru unii bărbați să se întreacă cu o femeie
Am avut probleme cu soferi, mai ales cand merg pe moped, se poarta urât cu cei care folosesc aceste mijloace de transport iar atunci când văd că este vorba despre o fată, uneori sar la bătaie. Și pe circuit am avut o întâmplare ciudată: un alt motociclist mi-a spus că în cazul în care voi intra cu el pe circuit, atunci el va intra in mine, ca el nu suporta ca o femeie sa il depaseasca.. Acum nu stiu daca el a dorit sa imi dea un plus de valoare sau a vrut sa ma intimideze. Cert este ca eu nu am tinut cont de ce mi-a spus si mi-am vazut de treaba. Antrenamentele trebuie sa aiba continuitate, altfel...nu evoluezi. Înainte, pe circuit, în urmă cu 9-10 ani, bărbații se ambiționau aiurea. Unii spuneau ”hai că mă bag la intimidare, că este o fată”...dar au fost și băieți care, atunci când i-am întrecut, au încercat să se țină după mine și au căzut.
Cluburile moto sunt foarte prietenoase
Toate cluburile moto stradale sunt foarte ok. Ne ajutam intre noi , asta este scopul lor. Ma rog acestea se numesc asociatii la noi in tara , eu facand parte din WIMA Romania. (Women's International Motorcycle Association ) si recomand tuturor fetelor sa ne caute si sa vada ce le putem oferi, gen, o comunitate super prietenoasa in primul rand, reduceri la echipamente, parteneriate etc Iar in domeniul sportiv, un club inseamna o afiliere la FIM si FRM, ceva oficial pe parte sportiva, ce iti permite participarea la cursele oficiale.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Si nu te mai victimiza degeaba: e de datoria ta sa te feresti in trafic, cand tai benzile si faci slalom tampit printre masini. Niciunul din voi nu respecta regulile de circulatie, sa mergeti pe prima banda.
PS. Sunt un fost biciclist (365 zile pe an) si un actual motociclist. Soferii incalca regulile mult mai mult decat motociclistii (macar pentru cat isi verifica telefoanele mereu in trafic). Dar cu cine sa vorbesti?
Acum insa te intreb: o motocicleta de 150 CP sport crezi ca polueaza mai mult sau mai putin decat masina mea de 69 CP? Sa vorbim de cel mai nepoluant produs: CO2-ul...
Si acum cand merg cu masina prin oras, crezi ca eu nu imi iau riscul ca atunci cand efectuez un viraj stanga, regulamentar, semnalizand din timp, sa ma trezesc proptit in portiera cu o motocicleta cantaring cu tot cu calaret juma' de tona? Crezi ca portiera aceea a fost testata pentru un astfel de impact?
Si te mai intreb ceva: cate amenzi ai luat in ultimii 19 de ani? Eu nu am luat nici una.
Inca ceva logic: daca vezi un sofer ca incalca legislatia, asta iti da dreptul sa o incalci si tu? Atunci la ce bun te lauzi ca ta e mai mica si ca incalci regulile mai putin decat soferii? Eu unul as propune sa nu le incalci deloc si apoi sa incerci sa fii un model. Tu insa incerci sa fii om cinstit pentru ca furi mai putin decat marii borfasi.
Ai totusi dreptate cu ceva: parca vorbesti cu peretii. Nu am vazut niciodata capete de bou impaiate sa vorbeasca cu publicul in muzeu. Doar cu peretii pe care stau atarnate.
Si mai ai dreptate cu ceva: avansezi mai repede la semafor TOCMAI pentru ca incalci legislatia rutiera, asta am zis si eu. Si te intreb: reducerea poluarii de care amintesti iti da dreptul sa tai linia continua?!? Arata-mi textul legii!
2. Nu am intereseaza ce facit u cu masina, eu nu discutam aici poluare ci faptul ca nu iti convine tie ca motociclistii ajung mai repede decat tine la serviciu. Pai e si normal. Tu ce ai vrea?
3. Am luat EXACT 3 amenxi in 20 de ani. Una pentru o parcare in Belgia can am invatat ca nu poti parca masina cu fata spre sensul opus), una cu motocicleta in Luxemburg cand eram la 96 pe sector de 90 si una in Nevada cand aveam 63 mile pe ora pe sector de 60. Dealtfel am pilot automat pe care il reglex EXACT la limita. In rest, singurul incident l-am avut lcu motocicleta a fost la 45km/h (legal) cu unul ca tine care se plange ca nu poate vedea in oglinda (de fapt nu se uita).
Nu asta discutam oricum ci adversitatea ta fata de motociclisti sau cei care filtreaza in loc sa te bucuri ca ei exista si ca nu sunt ca multi altii (e irelevant cazul tau cu park&Ride) care umplu fizic strazile cu masini.
adica, soferii nu urasc motociclistii pt ca nu au decat B in timp ce altii au si A. ci pentru cum se comporta in trafic majoritatea motociclistilor.
o asociatia a motociclistilor era bosumflata ca in vreo 55% din accidente in care sunt implicati motociclisti, de vina sunt soferii si ca ar trebui sa se civilizeze soferii.
eu zic sa se civilizeze motociclistii pt a fi vinovati in maxim 33% din cazuri si atunci sa deschida gura
pt ca statistica era mincinoasa, de cele mai multe ori nu se poata stabili ca motociclistul avea peste 50kph si vina pica pe sofer
Hai sai iti spun ce mi-a zis un amic cu motor dupa cateva incidente: "mi-am decis sa imi iau motor care face zgomot, ca sa ma auda soferii". Ce sa ii spun? Ca imi iau si eu masina care face fum ca sa aiba cel ce merge cu motorul, si trezeste cartiere intregi ca sa fie auzit, ce respira... Auzi explicatie: FACE ZGOMOT CA SA FIE AUZIT!!! Acum eu ce vina am? Daca primesc asa o explicatie sa nu ii spun ca are o bujie in loc de cerebel?!?!?
Eu zic ca ati avut o experienta neplacuta si nu trebuie sa extrapolati.
PS nu am motocicleta, doar bicicleta si SUV de o tona jumate.
Honda Rebel 250 ~ 310 lbs
Honda CBR600 ~ 350 lbs
Yamaha R1 ~ 410 lbs
Harley Sportster ~ 570 lbs
Honda GoldWing ~ 910 lbs
Masa medie este cca 500 lbs adica 225 kg. Punem un om de 80 kg plus costum, bagaj 10 kg rezulta 315 kg. OK, 66% din jumatate de tona, deci am gresit cu 1/3.
Pe de alta parte cea mai grea este 410 kg ceea ce cu om cu tot este jumatate de tona, dar e o exceptie.
Oricum dupa cum ma uit la "voturi" probabil aceasta opinie este vulgara, sfideaza logica iar eu sunt semianalfabet. Si nu ma mir: uitandu-ma la traficul din Bucuresti si Constanta (cand mai merg - rar - pe acolo), asa este, eu sunt ciudatul, fraierul care respecta regulile.
La punctul 6:
In multiple vehicle accidents, 2/3 of the accidents are caused by the other vehicle violating the motorcycle's right-of-way.
Se face verde, virez pe mijlocul benzii si ... claxon. Un om pe scuter, mergand pe hasura dintre sensurile de mers, trecand peste bumpere, voia sa mearga inainte. Evident ca i-am taiat calea. Te intreb: faptul ca polueaza mai putin si are doua roti ii da acest drept? Tot eu sunt soferul retard? Tot el este saracul care si-a asumat riscul?
Socrul meu a facut accident destul de grav (multiple fracturi, masina avariata, motocicleta praf) in Constanta. El avea 30 km/h dar un motociclist putin poluator s-a gandit ca nu e cazul sa stea la semafor si a taiat linia dubla continua mergand pe contrasens. Ghinion: a intrat cu ghidonul in oglinda socrului meu. Motocicleta a virat brusc stanga lui si a ajuns sub masina care a trecut cu spatele peste roata din fata a motocicletei si picioarele calaretului. Urmarea e si mai haioasa: de la spital socrul meu a fost sunat de catre calaret sa ii propuna sa se inteleaga - daca ii da nu stiu cate mii de euro, sa ajunga la intelegere. Socrul meu s-a reprezentat singur la proces si ... a castigat. Spune-mi te rog: si socrul meu este sofer roman retard?
Eu unul imi voi pune urmatorul text pe geamul de la sofer: "Daca supravietuiesti, imi ve plati portiera. Daca nu, ca recompensa pentru organele tale, va intra pe asigurarea mea."
Da, daca supravietuieste.. Ai intuit bine, cel care merge pe doua roti isi risca viata mai mult decat daca ar merge pe 4 roti. Dar oare ar fi mai bun ca sofer daca ar schimba ghidonul cu un volan? Sau vorbim acum exclusiv de natura umana, nu de vehicul?.. Daca in anecdota ta inlocuim scuterul cu o dubita obosita, cu numere de Bulgaria, care te claxona si iti taia fata, erai la fel de viteaz? Multi soferi se cred zei la volan, dar sunt carpe de sters pe jos in viata de zi cu zi. Deh, au de compensat..
Discutia a pornit de la o problema simpla - conform legislatiei romanesti, cand esti pe 2 roti nu ai voie sa faci "filtering", adica sa te strecori printre doua randuri de masini, chiar daca ai suficient spatiu. Practic, daca ai la semafor 20 masini si 10 motociclete, in loc sa fie o coada de masini si niste motociclete printre ele, coada este mai lunga. De ce?.. In loc sa ai o "cutie" la semafor in fata masinilor, unde incap umar la umar 6-8 mopede pe latimea a 2 benzi pe care ar incapea doar 2 masini, cand esti pe 2 roti trebuie sa stai printre masini.
Realitatea este ca vehiculele pe 2 roti ocupa mult mai putin loc in trafic si sunt de preferat in aglomeratiile urbane. Legislatia ar trebui sa incurajeze acest lucru prin legi bine gandite, cat si mersul in siguranta, inclusiv prin amenzi usturatoare. Motociclistii care incalca legea sunt fix la acelasi nivel de vina cu soferii care incalca legea. Nici mai sus, nici mai jos. Doar ca risca mai mult.
PS: "textul" tau de pus pe geam este de semianalfabet. Poate il mai rafinezi..
2. Cand pui textul "sa vad cat esti de viteaz" pe sosea, se numeste ca esti cocalar, nu sofer. Soferul are respect pentru ceilalti participanti la trafic, pentru legislatie si pentru viata si proprietate. Cand insa judeci un accident prin prisma vitejiei si curajului it's over.
3. Daca ai atatea mopede, mult mai multe decat masini, fa-le banda separata. Sunt ferm de acord cu aceasta masura. Ar simplifica traficul, ar mari siguranta, totul ar fi mai bine. Si totusi: cate sunt?
4. Da, ai dreptate, lipseste din text un i. Este la vei (am scris ve). Cand insa faci pe cineva analfabet pentru o asemenea gresala, pe langa bunul simt iti mai lipsesc si multe altele, incat bunul simt pe langa ele paleste. Sa stii ca pe langa cornete, cartile pot fi folosite si la citit.
5. Riscand mai mult, ar trebui sa fie mai atenti si mai putin impulsivi. Practica arata exact inversul. Fac manevre nepremise mai des, pentru ca au loc. Nu au nici dreptate, nici bun simt. Dar pentru ei astea sunt detalii. Cand preferi ca sofer sa mori mai mult decat sa gandesti, asta e, ... dar macar fa-o singur.
Insist totusi cu "textul" ala de geam. Citeste din nou ultima parte. Poate pana la urma te prinzi.
Daca TU supravietuiesti, TU imi vei plati portiera. Daca TU nu SUPRAVIETUIESTI, ca recompensa pentru organele tale, PORTIERA (SAU REPARATIA PORTIEREI) va intra pe asigurarea mea.
Asadar ai lipsit de la gramatica si literatura la scoala, dar bunul simt lipsa cand faci pe cineva semianalfabet nu este vina scolii, ci a ta pe persoana fizica. Si da, sunt prea multe puncte, mai ales pentru cineva care nu e obisnuit cu cititul ci doar cu cornetele.
Trebuie sa ne ierti, dar asta e calitatea vizitatorilor HN, majoritatea probabil ca sunt obisnuiti cu cornetele (din pacate, nici pe asta n-am inteles-o, dar deja nu ma mai mir).
mergi pe ruta aia si ai sa ai parte de motocicisti pe contrasens (ca ei nu are timp sa stea ca fraierii in trafic).
Iar cand ii claxonezi iti arata deștul mijociu, si te injura printre dinti (ca fraier sa fii sa-l iei inainte).
Iar masini bugaresti pe contrasens nu am vazut mai nici una, cel putin una sa-mi amintesc. Nici in Romania si nici Bulgaria (si circul des acolo).
Realiatea e ca fum fara foc nu iese, si cine curcula des a observat ca in general moticiclistii sunt mai nedisciplinati in trafic (raportat la masa moticicilistilor).
La punctul 6:
In multiple vehicle accidents, 2/3 of the accidents are caused by the other vehicle violating the motorcycle's right-of-way.
Eu as avea o motocicleta electrics (exista) dar mi-ar fi frica sa nu fiu auzit de telefonsiti si whatssapistii din trafic.
"Additionally, when filtering in slow-moving traffic, take care and keep your speed low."
Ai nevoie de traducere?..
2. In UK nu se foloseste o singura linie continua, doar doua (una pentru fiecare sens)
3. In UK ai voie sa depasesti pe linie dubla continua daca vehiculul pe care il depasesti stationeaza si nu exista nici un alt pericol pe contrasens.
Ca o concluzie, daca erai in UK si un moped se angaja in depasire in timp ce tu stationai, o facea legal si tu ai fi fost obligat sa-l lasi sa termine depasirea. Clar.
In Romania nu are voie sa intre in depasire pe linie continua, deci el era cel care a comis prima greseala, dar tot era in depasire si tot esti obligat sa il lasi sa-si termine manevra, conform codului rutier romanesc.
- daca 10% din soferi ar trece de la 4 la 2 roti pe traseul domiciliu-munca, ar insemna diminuarea cozilor cu 40%
- cu 10% de soferi convertiti in motociclisti, castigul de timp ar fi de 63% si ar insuma "numai" 706 de ore de coada pe zi.
- la scara retelei rutiere nationale, economia de timp ar putea ajunge la 15.000 de ore pe zi!
https://emag.touring-assurances.be/moto/2013/septembre/remonter-files-moto.html#!/
Deci nu stiu pe ce ne certam caci suntem absolut de acord. Pentru toata lumea e mai sigur pe circuit cu 310 km/h. Dar ce spun eu 310, e un numar arbitrar: pana la viteza sunetului este in continuare mai sigur pe circuit.
PS: Chiar si Airton Sena a murit tot in oras, la spital. Nu a murit pe circuit.
Apropo, la 310 nu e obligatoriu sa mori, mai ales pe circuit. Si mai ales azi cu airbaguri si alte sisteme.
Nici cand cazi ca alpinist in prapastie nu e obligatoriu sa mori. Se numeste noroc chior insa.
La ce bun sa dau peste ei cu masina doar pe considerentul ca eu am prioritate sau pt ca ei au depasit pe linia continua sau traverseaza strada prin locuri nemarcate ?
Pana la urma cu ce ma aleg?
Ii rup aluia mainile, picioarele sau chiar gatul, adica il schilodesc pe viata sau il trimit in cimitir si apoi ma consolez ca politia/justitia stabileste ca eu n-am avut nicio vina?
Conduceti safe, in primul rand pt voi, dar si pt ceilalti, iar cand observati cate-un motociclist/mopedist/biciclist/pieton care nu tine cont nici macar de cele mai elementare reguli de circulatie, faceti-le loc si lasati-i sa se duca unde-or vedea cu ochii.
Mai devreme sau mai tarziu, toti teribilistii care nesocotesc in mod repetat normele de circulatie vor ajunge la spital, in scaun cu rotile sau la morga.