Marele Premiu de Formula 1 al Rusiei de la Soci nu va fi afectat de suspendarea pe patru ani dictată de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) împotriva acestei ţări, pentru manipularea rezultatelor controalelor antidoping, au anunţat promotorii cursei, citaţi de Reuters.

Formula 1, logoFoto: f1.com

Sancţiunea AMA/WADA include şi interdicţia organizării de evenimente sportive majore de către Rusia, în următorii patru ani.

Federaţia Internaţională de Automobilism, cea care supervizează Campionatul Mondial de Formula 1, este recunoscută de Comitetul Internaţional Olimpic şi clasificată de AMA ca semnatară a codului.

"Contractul pentru organizarea etapei ruseşti a Campionatului Mondial de Formula 1 a fost semnat în 2010, cu mult timp înaintea evenimentelor investigate de AMA şi se întinde până în 2025", au precizat promotorii cursei de la Soci într-un comunicat.

Aceştia au subliniat că Grand Prix-ul Rusiei figurează în calendarul pe anul viitor al Formulei 1, explicând că este "este imposibil din punct de vedere legal şi tehnic" ca acest eveniment să fie mutat în altă parte.

"Suntem încrezători că Marele Premiu de Formula 1 al Rusiei va avea loc în 2020 şi în următorii ani, şi îi invităm pe toţi la Soci, biletele fiind deja puse în vânzare", potrivit comunicatului.

Marele Premiu al Rusiei are loc începând din 2014 în situl care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, vizate de scandalul de dopaj instituţionalizat din Rusia, care a dus la excluderea acestei ţări de la marile competiţii internaţionale.

Agenţia Mondială Antidoping a decis luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova.

Sancţiunea prevede, totodată, interdicţia organizării de mari competiţii sportive internaţionale de către Rusia.

Potrivit raportului Comisiei de revizuire a conformităţii (CRC) din cadrul AMA, Rusia ar fi înlăturat "sute'' de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale trimise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului, transmiterea acestor date fiind o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015, informează Agerpres.