Alex Creţ a cucerit medalia de bronz la cat. 90 kg, sâmbătă, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia).

Alex CretFoto: Damir SENCAR / AFP / Profimedia

Cu acest succes, Creţ a făcut un pas mare spre calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Creţ l-a învins în turul secund pe belarusul Aleksandr Sidorik, în optimi a trecut de sârbul Nemanja Majdov, în sferturi s-a impus în faţa francezului Loris Tassier, dar a pierdut semifinala cu azerul Eljan Hajiev, fostul campion european de juniori din 2022.

În meciul pentru bronz, Creţ l-a învins pe olandezul Noel van't End, campion mondial în 2019, aflat acum la a zecea sa participare la Campionatele Europene.

România câştigase ultima sa medalie la Europene în 2020, prin Andreea Chiţu (cat. 52 kg), medalie de argint la Praga.

Tot la cat. 90 kg, Vlad Vişan a fost întrecut în primul tur de georgianul Ghiorghi Jabniaşvili.

În cadrul cat. 100 kg, românul de origine cubaneză Asley Gonzalez a pierdut în prima rundă în faţa rusului Matvei Kanikovski, care ulterior a câştigat aurul.

Vlăduţ Simionescu a debutat cu o victorie în faţa polonezului Grzegorz Teresinski la cat. +100 kg, însă a pierdut apoi în optimi în faţa slovacului Marius Fizel, care ulterior a cucerit bronzul.

România a fost reprezentată de 10 sportivi la Campionatele Europene de judo de la Zagreb: Alexandru Raicu (cat. 73 kg), Ioan Dziţac (cat. 73 kg), Adrian Şulcă (cat. 81 kg), Vlad Vişan (cat. 90 kg), Alex Creţ (cat. 90 kg), Asley Gonzalez (cat. 100 kg) şi Vlăduţ Simionescu (cat. +100 kg), la masculin, iar la feminin de Thailien Castillo-Garcia (cat. 57 kg), Florentina Ivănescu (cat. 63 kg) şi Amanda Zuaznabar-Torres (cat. 63 kg), relatează Agerpres.