In anul 1933, Ripensia Timisoara, prima echipa profesionista din tara, a fost invitata in cadrul unui turneu desfasurat in Franta, unde campioana Romaniei a intalnit formatii precum Montpellier, Olympique Marseille, Havre sau Stade Francais.

Ghita CiolacFoto: RipensiaTimisoara.ro

Inaintea meciului cu Olympique Marseille, linistea vestiarului in care se echipau jucatorii romani a fost tulburata de un barbat care incerca cu toate fortele sa intre peste jucatori. Dupa cateva momente de cearta in limba romana cu conducatorii Ripensiei, acesta reuseste sa patrunda si se opreste in mijlocul incaperii, masurand din ochi fotbalistii.

Fostul jucator si antrenor Cibi Braun a redat dialogul plin de umor in una din cartile sale, "Fotbal in... gluma":

"- Joaca Ghita Ciolac in echipa? intreaba barbatul.

- Joaca, ii raspunde un jucator.

- Care-i Ghita Ciolac?

- Acela chelu'... de colo! Omul se repede in directia indicata, plin de entuziasm.

- Mai, spune-mi: tu esti Ghita Ciolac?

- Eu, incuviinteaza Ghita.

- Te-ai nascut in Mehala?

- Da.

- Maica-ta era durdulie si cu alunita pe obraz?

- Da.

- Servus, mai. Eu sunt... tatal tau!

- Tu esti tatal meu? striga Ciolac. Atunci eu sunt fiul tau!

- Servus, baiatule!

- Servus, tata".

Cei doi s-au imbratisat si s-au sarutat de zor. Batranul plecase din Mehala pe cand fiul sau nici nu implinise un an. Dupa aproape un sfert de secol, Ghita Ciolac isi cunoscuse tatal.

Dupa partida, pierduta de Ripensia cu 1-6, tatal si fiul s-au dus sa sarbatoreasca regasirea si s-au intors spre dimineata ametiti, cantand cu patima si tot imbratisati. Conducatorii echipei au trecut cu vederea "scaparea" fotbalistului, fara sa-i faca vreun repros. Si la urma urmei, nu in fiecare zi ai ocazia sa-ti descoperi tatal printre straini.

Nota

Gheorghe Ciolac (1908-1965) a evoluat la Banatul Timisoara intre 1924-1930 si Ripensia 1930-1941. A debutat in nationala Romaniei in 1928 si a strans 24 de meciuri si 13 goluri pana in 1937. A participat la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia 1934. Are in palmares patru titluri de campion cu Ripensia (1933, 1935, 1936, 1938) si doua Cupe ale Romaniei (1934, 1936). Facea parte din renumitul atac al Ripensiei pe care toti microbistii ti-l recitau pe nerasuflate: BindeaBekeCiolacSchwartzDobay