Fotbalul prezentului este inainte de toate o afacere, iar finala Champions League nu putea sa faca opinie separata. Finala dintre Barcelona si Manchester valoreaza in total 369 milioane de euro, cele doua echipe concurand pentru un premiu istoric de 200 de milioane de euro. Nici gazda meciului nu sta rau din punct de vedere financiar, Londra urmand sa inregistreze castiguri de 52 de milioane de euro, conform unui studiu Master Card.

Stadionul WembleyFoto: Reuters

Barcelona si Manchester concureaza, sambata seara, pentru un premiu istoric de 200 de milioane de euro, finala de pe Wembley urmand sa genereze o reteta financiara de 369 de milioane de euro.

Marea castigatoare a finalei va incasa din partea UEFA un premiu record de aproximativ 126 de milioane de euro, in timp ce finalista se va imbogati cu 73 de milioane de euro.

Fata de ultimul act din stagiunea precedenta, finala din 2011 va aduce un plus de 17,5 milioane de euro. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca doua dintre cele mai importante echipe ale lumii se vor lupta cu trofeul pe masa - Barcelona si Manchester United.

Finala din 2011, impact financiar:

Londra, orasul gazda, va inregistra un castig economic de aproximativ 52 de milioane de euro.

Castigatoarea Champions League va fi mai bogata cu 126 de milioane de euro. Finalista isi va trece in cont 73 de milioane de euro. Diferentele sunt destul de mari si fata de finala din 2009 (tot dintre aceleasi echipe), marea castigatoare urmand sa primeasca cu 16 milioane de euro mai mult.

De asemenea, activitatile economice generate de catre sport pe Batranul Continent vor inregistra un castig de aproximativ 100 de milioane de euro.

"FC Manchester United impotriva FC Barcelona este finala la care viseaza toti pasionatii de fotbal, mai ales ca aceste echipe din Anglia si Spania sunt doua dintre cele mai valoroase din lume. Ele vor câstiga în total 200 milioane de euro, aceasta finala devenind cea mai profitabila din istoria UEFA Champions League" - Simon Chadwick, profesorul coordonator al studiului financiar.

In plus, orasul care va da castigatoarea din Champions League ar putea ajunge la castiguri financiare de 18 milioane de euro, acesti bani urmand sa vina de pe urma turismului si a cheltuielilor locale.

Si economia Europei va avea de castigat de pe urma acestei finale, suma putand sa ajunga la 100 de milioane de euro: milioane de suporteri vor cheltui bani in baruri si terase, in timp ce pariurile vor fi la mare cautare.

"Finala de anul acesta a UEFA Champions League are ingredientele perfecte pentru a impulsiona activitatea economica – cele mai mari cluburi din Europa joaca într-un oras ca Londra. Participarea celor doua echipe în finala sporeste valoarea si atractivitatea UEFA Champions League pentru viitor", a mai precizat Simon Chadwick.

Se asteapta ca aproximativ 110.000 de suporteri sa viziteze Londra doar cu ocazia finalei din Champions League.

"Gazduirea finalei UEFA Champions League in Londra in acest an va consolida reputatia sa de oras al sporturilor. Economia Londrei generata de sport a crescut rapid in ultimii ani si estimam ca pana la sfarsitul acestui deceniu activitatile economice legate de sport vor valora pana la 3.500 de milioane de euro", a completat profesorul Chadwick.

Finala Champions League din punct de vedere financiar:

2011:

Activitati asociate cu gazduirea finalei: 52 milioane de euro

Echipa invingatoare: 126 de milioane de euro

Orasul care da castigatoarea: 18 milioane de euro

Clubul care pierde finala: 73 milioane de euro.

2010:

Activitati asociate cu gazduirea finalei: 50 milioane de euro

Echipa invingatoare: 120 de milioane de euro

Orasul care da castigatoarea: 17,5 milioane de euro

Clubul care pierde finala: 70 de milioane de euro

2009:

Activitati asociate cu gazduirea finalei: 45 de milioane de euro

Echipa invingatoare: 110 milioan de euro

Orasul care da castigatoarea: 15 milioane de euro

Clubul care pierde finala: 65 de milioane de euro.

Meciul FC Barcelona - Manchester United va fi in direct, sambata, pe TVR1 si LiveText pe HotNews.ro de la ora 21.45.