Mohamed Bin Hammam (61 ani), presedintele Confederatiei Asiatice de Fotbal (AFC), va candida pentru postul de presedinte al Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), contra actualului conducator al forului mondial, Sepp Blatter. Bin Hammam a anuntat ca va face FIFA "mai transparenta" si va sprijini introducerea tehnologiei de pe linia portii.

Mohamed Bin Hammam, candidat la presedintia FIFAFoto: Reuters

Presedinte al FIFA de 13 ani, Sepp Blatter (75 ani) candideaza pentru un nou mandat in fruntea forului mondial. Spre deosebire de alegerile precedente, din 2007, elvetianul va avea si un contra-candidat, in persoana lui Mohamed Bin Hammam, un fost sustinator al sau in campaniile trecute.

Mohamed Bin Hammam este un afacerist miliardar din Qatar care a avut un rol extrem de important in acordarea tarii sale dreptul de a gazdui Cupa Mondiala din 2022. Membru al Comitetului Executiv al FIFA din 1996, Bin Hammam este presedinte al Confederatiei Asiatice de Fotbal din 2002, in luna ianuarie a acestui an fiind ales pentru inca patru ani. De asemenea, oficialul a fost directorul Goal Bureau, comitetul FIFA ce imparte milioane de dolari pentru dezvoltarea natiunilor din toata lumea.

Bin Hammam a jucat un rol important in alegerea lui Blatter in 1998, cand elvetianul a castigat postul de presedinte cu 111-80 in defavoarea presedintelui UEFA, Lennart Johansson, si in 2002, cand a castigat cu 139-56 in defavoarea camerunezului Issa Hayatou. Dupa insa a devenit unul dintre cei mai vehementi critici ai lui Blatter, sustinand nevoia de schimbare a FIFA.

“Dupa o analiza atenta, am decis sa particip la alegerile electorale pentru presedintia FIFA, din 1 iunie, de la Congresul FIFA. Schimbarea este necesara si obligatorie la FIFA. Am dorinta si vointa sa servesc FIFA. Intotdeauna am considerat ca este buna concurenta”, a declarat Bin Hammam, citat de Reuters.

“Vreau sa vad mai multa transparenta la FIFA. Va trebui sa respectam mai mult cluburile, iar acestea la randul lor sa respecte membrii Federatiilor”, a sustinut Bin Hammam, adaugand ca vrea sa schimbe modul in care FIFA este condusa, marind numarul membrilor Comitetului Executiv de la 24 la 40 (incluzand si presedintele) si sa-i schimbe numele in Comitetul FIFA.

Bin Hammam va da locuri mai multor natiuni in procesul de luare a deciziilor, tarile mai mici urmand a avea si ele un cuvant de spus, si va incerca sa faca FIFA mai transparenta creand un comitet mai mic, format din vice-presedintii confederatiilor, care va aproba orice decizie luata de Comitetul FIFA. De asemenea, va sprijini introducerea tehnologiei de pe linia portii si a arbitrilor suplimentari la meciuri.

La Congresul anual din 31 mai - 1 iunie se vor intalni toti cei 208 membri ai FIFA, urmand a se alege presedintele forului mondial pentru urmatorii patru ani. Pentru a fi ales in functia de presedinte, un candidat trebuie sa aiba doua treimi din voturile valabile inregistrate in primul scrutin si majoritatea in al doilea scrutin.

FIFA a avut opt presedinti in istoria sa de 107 ani, sapte din Europa si unul din Brazilia.

Presedintii FIFA:

Sepp Blatter (Elvetia) 1998-prezent

Joao Havelange (Brazilia) 1974-1998

Stanley Rous (Anglia) 1961-1974

Arthur Drewry (Anglia) 1955-1961

Rodolphe Seeldrayers (Belgia) 1954-1955

Jules Rimet (Franta) 1921-1954

Daniel Burley Woolfall (Anglia) 1906-1918

Robert Guerin (Franta) 1904-1906