E peste tot pe teren, cu toate ca nu il vezi in toate fazele. Ii simti prezenta atunci cand este nevoie de o pasa decisiva sau cand echipa este in suferinta. Nu are stralucirea lui Messi, dar castiga constant distinctia de cel mai bun om al partidei. Are doar 1,7 metri, iar dupa ce a fost declarat cel mai bun jucator de la EURO 2008 si MVP-ul finalei Champions League din 2009, Xavi Hernandez merita luat in seama si pentru Balonul de Aur.

Nascut pe 25 ianuarie 1980, Xavi este un produs al scolii de fotbal FC Barcelona, micutul mijlocas catalan bifand 317 prezente in Primera Division pentru formatia blau-grana. A fost protagonist indiferent de ce antrenor a fost pe banca catalanilor, neavand probleme precum alti jucatori considerati de geniu pe Nou Camp.

Nu face jonglerii pe teren, dar pasele sale exacte si plamanii de fier il fac sa fie de neinlocuit in primul 11 al Barcelonei.

A contribuit decisiv la titlul european cucerit de Spania in Austria si Elvetia (vara lui 2008), primind distinctia de cel mai bun fotbalist de la turneul final.

Miercuri seara, Xavi a alergat din nou cel mai mult de pe teren, 11.369 metri (conform statisticilor UEFA), probabil cam cat un fotbalist de mijloc din Liga 1 in trei partide. Si-a aratat din plin clasa in minutul 70, atunci cand i-a pus o minge pe cap lui Messi pentru 2-0 in fata unui Manchester sedat.

Este legat de Barcelona pana in anul 2014 (cand va avea 34 de ani), clubul catalan recompensandu-l cu 7,5 milioane de euro pe sezon.

Barcelona a reusit titlul in Primera Division fara sa aiba rival, cu Xavi pe teren in 34 din cele 37 de intalniri de pana acum. De asemenea, piticul din linia de mijloc a catalanilor a fost recompensat de UEFA cu 100.000 de euro pentru faptul ca a facut parte din echipa ideala a sezonului 2008.

Dupa mai multe sezoane in care Balonul de Aur a fost castigat, cu precadere, de jucatorii cu multa popularitate in randul mass-media, este timpul ca si un truditor de geniu sa isi adjudece prestigiosul trofeu decernat de France Football.