Arenele Dinamo (Bucureşti) şi Dan Păltinişanu (Timişoara) au primit „undă verde” din punct de vedere al protecţiei mediului, conform unui bilanţ al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) care include cele mai importante proiecte avizate la nivel naţional.

Suporterii echipei Dinamo BucurestiFoto: Flaviu Buboi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> FOTO Stadioane noi pentru Dinamo și Timișoara - Cât vor costa și câte locuri vor avea

Stadioanele Dinamo şi Dan Păltinişanu au primit „undă verde” de la Agenţiile pentru Protecţia Mediului

Potrivit proiectelor, cele două stadioane de fotbal vor respecta standardele UEFA şi urmează să fie construite pe vechile amplasamente, după demolarea construcţiilor existente. La Timişoara, a primit „undă verde” şi arena „Eroii Revoluţiei”, scrie News.ro.

„Am făcut un bilanţ, împreună cu Agenţiile pentru Protecţia Mediului din toată ţara, iar proiectele mari destinate sportului, care au fost avizate în cursul anului trecut, se află printre cele mai importante şi aşteptate investiţii, în Municipiile Bucureşti şi Timişoara.

Este vorba despre două stadioane celebre din România, care de la gloria de altădată au ajuns, în prezent, cel mult baze de antrenament: Dinamo Bucureşti şi Dan Păltinişanu, din Timişoara.

De asemenea, tot în Timişoara a mai fost aprobată construirea unui stadion, pe structură metalică, pentru meciuri interne şi antrenamente de rugby, evenimente sociale/culturale şi concerte” - Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele ANPM.

Despre noul stadion Dinamo

Lucrările la stadionul Clubului Sportiv Dinamo, din şoseaua Ştefan cel Mare nr.7-9, sector 2, una din cele mai celebre arene din ţară, ar putea începe în acest an, dacă Hotărârile de Guvern privind finanţarea şi, respectiv, demolarea construcţiilor de pe actualul amplasament, vor fi aprobate.

Conform oficialilor C.S. Dinamo, până la obţinerea de către Compania Naţională de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a HG de finanţare, C.S. Dinamo a finalizat etapa de expertizare tehnică necesară demolării vechiului stadion Dinamo şi clădirilor de pe suprafaţa alocată noii arene, în vederea determinării soluţiilor pe baza cărora se va obtine ulterior, prin Ministerul Administraţiei şi Internelor, Hotărârea de Guvern pentru demolare.

Conform proiectului, pentru care APM Bucureşti a emis Decizia etapei de încadrare, construcţia se va desfăşura pe 175.377 de metri pătraţi şi va avea 25.000 de locuri în tribune. Stadionul ar urma să obţină şi acreditare UEFA pentru competiţii internaţionale de fotbal, însă va putea găzdui şi meciuri de rugby.

O animație 3D cu noua arenă a fost prezentată în mai 2023, când CS Dinamo a împlinit 75 de ani.

Despre noul stadion Dan Păltinişanu din Timișoara

Consiliul Judeţean Timiş este titularul proiectului privind construirea unui stadion cu capacitatea de 30.000 locuri, în str. Ştefan Covaci, nr. 1, din Municipiul Timişoara, pe amplasamentul vechiului stadion Dan Păltinişanu, închis în urmă cu doi ani pentru competiţii şi folosit în prezent doar ca bază de antrenament, pentru fotbal.

Proiectul, pentru care APM Timiş a emis Decizia etapei de încadrare, în cadrul procedurii privind emiterea Acordului de mediu, propune demolarea stadionului existent şi construirea unuia nou, care va corespunde cerinţelor de acreditare UEFA.

Arena va putea găzdui meciuri de nivel naţional (Liga 1), cu spectatori şi internaţional (meciuri amicale, de calificare, precum şi competitii europene până la nivelul semifinalelor).

Capacitatea stadionului va fi de 30.000 locuri pe scaune, cu tribune în totalitate acoperite, iar în cazul concertelor, capacitatea este estimată la 40.000 de spectatori. Şi în acest caz, atât pentru demolare, cât şi pentru finanţarea lucrărilor sunt necesare două Hotărâri de Guvern.

Despre Stadionul Eroii Revoluției din Timișoara

Proiectul primului stadion construit în Timişoara după Revoluţie, care aparţine municipalităţii Timişoara, cunoscut de locuitorii metropolei drept stadionul LEGO, se va numi „Eroii Revoluţiei” şi va fi realizat pe Calea Buziașului, pe structură metalică, fiind prima construcţie de acest fel, de la zero, după Revoluţia din 1989.

Prin proiect se propune amenajarea de terenuri de sport şi construirea stadionului pe structură metalică, pe o suprafaţă de 52.668 mp, din care suprafaţă construită desfăşurată va fi de 12.954 mp.

Viitoarea arenă va avea aproximativ 10.000 de locuri în tribune şi va găzdui atât competiţii oficiale de fotbal, cât şi antrenamente ale echipelor din centrele de copii şi juniori. Pe lângă fotbal în cadrul stadionului se vor putea desfăşura meciuri şi antrenamente de rugby, evenimente sociale/culturale şi concerte. Şi pentru acest proiect, APM Timiş a emis Decizia etapei de încadrare, în cadrul procedurii privind emiterea Acordului de mediu.