Luis Rubiales, care și-a dat demisia din funcția de președinte al Federației Spaniole după ce a sărutat-o forțat pe jucătoarea Jenni Hermoso, a fost suspendat trei ani de FIFA din toate activitățile care au legătură cu fotbalul.

Jenni Hermoso și Luis RubialesFoto: Noe Llamas/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Fostul președinte al Federației Spaniole nu mai are voie să se apropie de fotbalista pe care a sărutat-o

Luis Rubiales, suspendat 3 ani de FIFA după ce a sărutat-o pe Jenni Hermoso

Potrivit Marca, Rubiales a încălcat articolul 13 din Codul Disciplinar al FIFA.

„FIFA își reiterează angajamentul absolut de a respecta și de a proteja integritatea tuturor persoanelor și de a se asigura că regulile de bază ale comportamentului civic sunt respectate”, se arată în comunicatul FIFA.

Rubiales fusese suspendat provizoriu pentru o perioadă de 90 de zile, după ce a sărutat-o forţat pe Jenni Hermoso, purtătoarea tricoului cu numărul 10, după finala câştigată în faţa Angliei (1-0) la Cupa Mondială 2023 din Australia şi Noua Zeelandă (a avut loc pe 20 august).

Decizia Comisiei de Disciplină a FIFA i-a fost comunicată luni lui Rubiales, iar acesta are la dispoziție zece zile pentru a solicita motivarea. Această hotărâre poate fi atacată la Comisia de Apel a FIFA.

Articolul 13 al Codului Disciplinar prevede următoarele:

„13. Comportament ofensator şi încălcări ale principiilor de fair-play

1. Asociaţiile şi cluburile, precum şi jucătorii lor, oficialii şi orice membru şi/sau orice persoană care îndeplineşte o funcţie în numele lor, trebuie să respecte Legile jocului, precum şi Statutul FIFA şi normele FIFA, regulamente, directive, orientări, circulare şi decizii ale FIFA şi să respecte principiile de fair-play, loialitate şi integritate.

2. De exemplu, orice persoană care acţionează în oricare dintre următoarele moduri poate fi vizată de măsuri disciplinare:

a) încălcarea regulilor de bază ale unei conduite decente;

b) insultarea unei persoane fizice sau juridice în orice mod, în special prin utilizarea de gesturi, semne sau limbaj ofensator;

c) utilizarea unui eveniment sportiv pentru manifestări de natură nesportivă;

d) comportament care discreditează fotbalul şi/sau FIFA;

e) modificarea în mod activ a vârstei jucătorilor care figurează pe actele de identitate pe care le prezintă la competiţiile care fac obiectul unor limite de vârstă”.

>> Demisia lui Luis Rubiales, insuficientă - Decizie drastică luată de fotbalistele Spaniei

Jennifer Hermoso, decisivă la revenirea în naționala Spaniei

Pe 27 octombrie, Jennifer Hermoso a revenit în echipa națională a Spaniei. Fotbalista a intrat pe teren în minutul 68 al partidei cu Italia (Liga Națiunilor) și a înscris golul decisiv în minutul 89 (1-0).