Luis Rubiales și-a dat demisia din funcția de președinte al Federației Spaniole de Fotbal, dar fotbalistele nu sunt mulțumite. Aflate în grevă, majoritatea componentelor naţionalei Spaniei și-au reafirmat dorința „de a nu fi convocate”, informează AFP.

Jenni Hermoso și Luis RubialesFoto: Noe Llamas/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fotbalistele Spaniei refuză convocarea la echipa națională

Jucătoarele noii campioane mondiale consideră că Federaţia „nu este în măsură să ceară prezenţa lor”.

„Ceea ce a fost exprimat în comunicatul nostru de vinerea trecută arată clar şi fără nicio altă interpretare posibilă dorinţa noastră fermă de a nu fi convocate din motive justificate. Aceste declaraţii rămân în deplină vigoare” - Alexia Putellas, dublă câștigătoare a Balonului de Aur, pe reţeaua X (fostă Twitter).

Vineri, 15 dintre cei 23 de campioane mondiale spaniole au anunţat că nu vor să revină în selecţionată, cerând o revizuire totală a instanţelor fotbalului spaniol, după ce preşedintele Federaţiei, Luis Rubiales, a sărutat-o forţat pe Jenni Hermoso, purtătoarea tricoului cu numărul 10, după finala câştigată în faţa Angliei (1-0) la Cupa Mondială 2023 din Australia şi Noua Zeelandă.

Dar ele au fost convocate luni pentru primele meciuri din Liga Naţiunilor de noua selecţioneră Montse Tome, care însă a lăsat-o deoparte pe Jenni Hermoso pentru a o „proteja”.

Un anunţ care, potrivit presei spaniole, le-a surprins pe jucătoare, care au considerat că au fost destul de clare.

În ciuda demisiei lui Luis Rubiales şi a concedierii fostului selecţioner Jorge Vilda, ale cărui metode le-au criticat, jucătoarele încă nu au fost convinse de liderii lor. Aceştia din urmă şi-au reiterat luni intenţia de a face „modificări structurale”, îndemnându-le pe cele 39 de internaţionale care refuză să revină în selecţionată să „participare la această schimbare”.

În comunicatul de presă publicat luni seară, trimis în numele „jucătoarelor primei echipe feminine a Spaniei”, fără alte detalii despre semnatare, spaniolele asigură că vor „studia eventualele consecinţe legale” la care sunt expuse, „pentru a lua cea mai bună decizie pentru viitorul şi sănătatea lor”.

„Credem că este relevant să lămurim că această convocare nu a fost făcută la timp şi în mod corespunzător. Şi înţelegem deci că RFEF (federaţia spaniolă) nu este în măsură să ne solicite prezenţa”, au insistat jucătoarele, făcând referire la un articol al FIFA care prevede că federaţia trebuie să dea un preaviz de cel puţin 15 zile.

Conform presei spaniole, refuzul de a se alătura selecţionatei ar putea duce până la pierderea licenţelor lor pentru mai mulţi ani.

Luna trecută, Spania a cucerit primul titlu mondial din istoria sa la fotbal feminin, însă acest mare succes a fost umbrit de „scandalul Rubiales”, scrie Agerpres.

>> Fostul președinte al Federației Spaniole nu mai are voie să se apropie de fotbalista pe care a sărutat-o

>> Fostul președinte al Federației Spaniole de Fotbal explică sărutul cu jucatoarea Jennifer Hermoso