Fran Canal, directorul general al clubului Osasuna din prima ligă a Spaniei, și-ar dori un plafon salarial pe modelul NBA pentru echipele europene, în scopul de a echilibra diferența dintre cluburi și bugete.

Jucatorii celor de la OsasunaFoto: Ricardo Larreina / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În Spania avem cel mai corect şi mai puternic control financiar dintre toate ligile europene, dar, în acelaşi timp, acesta reprezintă o problemă atunci când vine vorba de a concura cu alte cluburi europene fără aceste limitări”, a spus Canal la Forul Fotbalului Profesionist, un eveniment organizat la Bruxelles de Uniunea Cluburilor Europene, trasmite EFE, conform Agerpres.

Acest organism, creat în urmă cu şase luni şi susţinut de Comisia Europeană, are aproximativ 102 cluburi din 32 de ţări (inclusiv 24 spaniole, 9 engleze, 2 germane şi 4 italiene) şi încearcă să devină vocea cluburilor modeste şi să se asigure că acestea au mai multă pondere în guvernarea fotbalului european.

În forumul promovat de La Liga, directorul general al clubului Osasuna a explicat că în opinia sa ar fi necesar să se stabilească un „plafon salarial comun pentru toate echipele”, deoarece calendarele sunt tot mai strânse şi obligă cluburile să-şi asigure loturi mai bune şi mai mulţi jucători.

În acest context, a explicat Canal, competiţia este distorsionată de acele echipe care au mai mult potenţă financiară.

„Este foarte greu să punem limite de unde vin banii, dar putem pune limite la ceea ce se cheltuieşte”, a adăugat directorul general al grupării din Navarra cu privire la injecţiile de bani pe care unele cluburi le primesc de la investitori străini, precum Qatar la Paris Saint-Germain (PSG), şi să împiedice fotbalul să devină „o cursă în care cu cât punem mai mulţi bani, cu atât avem mai multe şanse de câştig”.

„Avem o problemă clară de guvernare”, a adăugat Canal, care a regretat că ''un număr foarte mic de echipe, 1%, reprezintă 100%'' şi decid doar aspecte precum calendarul competiţional.

Canal a mai cerut ca guvernarea fotbalului european să fie adaptată faţă de „modelul” de acum douăzeci de ani, în care cluburile mici „nu au participat sau au participat foarte puţin” la competiţiile continentale: „În acest moment, vocea unei echipe modeste, cea a unei echipe cu mai puţine resurse, trebuie auzită”.