Federaţiile de fotbal din Italia şi Turcia au trimis o scrisoare la UEFA prin care solicită organizarea în comun a Campionatului European din 2032, a anunţat vineri organismul italian, citat de agenţia EFE.

UEFA, logoFoto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

Până în prezent, cele două ţări sunt singurele candidate, astfel că, dacă nu vor apărea surprize, această opţiune ar urma să fie acceptată de forul fotbalistic continental.

Decizia a venit după o reuniune desfăşurată în ultimele zile la Roma, între preşedintele Federaţiei italiene, Gabriele Gravina, şi omologul său turc, Mehmet Büyükeksi.

„Federaţia italiană de fotbal (FIGC) a decis să îşi unească forţele, propunând UEFA organizarea în comun a UEFA EURO 2032.

Experienţele anterioare de succes (EURO 2008, 2012 și 2020), precum şi viitoarele propuneri de candidatură (Regatul Unit şi Republica Irlanda pentru EURO 2023) şi proiectele incitante deja premiate (SUA, Mexic şi Canada pentru Cupa Mondială FIFA 2026) demonstrează că împărţirea unor evenimente de această amploare reprezintă, pe de o parte o cale către implicarea directă a unui număr mai mare de fani şi, pe de altă parte, căutarea unei planificări mai eficiente şi mai durabile”, se precizează în comunicatul FIGC.

În cazul în care UEFA va accepta propunerea prezentată astăzi (vineri), selecţia locurilor gazdă (dintre cele care sunt deja oficial candidate) şi definirea calendarului de meciuri al turneului, pentru care cele două federaţii propun o împărţire în părţi egale în ceea ce priveşte autonomia competenţelor reciproce, ar urma să fie amânate pentru o evaluare ulterioară, adaugă Federaţia italiană, citată de Agerpres.