​Zlatan Ibrahimovic, atacant care a marcat ultimele decenii din fotbalul mondial, și-a anunțat retragerea la vârsta de 41 de ani, duminică, la ultimul meci disputat de AC Milan în acest sezon de Serie A (3-1 vs Verona).

Zlatan IbrahimovicFoto: Antonio Calanni / AP / Profimedia

Zlatan Ibrahimovic s-a retras din fotbal: „Forza Milan și la revedere”

Chinuit de accidentări, suedezul a avut parte de un moment emoționant pe San Siro și, în ciuda imaginii de băiat dur, și-a stăpânit cu greu lacrimile în fața suporterilor.

„Spun la revedere fotbalului, nu vouă. Sunt prea multe emoții pentru mine în acest moment. Forza Milan și la revedere. Prima dată când am venit aici mi-ați oferit fericire, a doua oară mi-ați oferit dragoste.

M-ați primit cu brațele deschise, m-ați făcut să mă simt ca acasă, voi fi milanist pentru tot restul vieții mele”, le-a spus Zlatan fanilor lui AC Milan.

Huiduit de fanii Veronei, Zlatan a oferit o replică în stilul său caracteristic, pentru care a devenit celebru de-a lungul carierei: „Huiduiți, huiduiți... Ăsta e momentul anului pentru voi, când mă vedeți pe mine”.

Într-o carieră care a început în secolul trecut, Ibrahimovic a câștigat 34 de trofee și a fost nominalizat de 11 ori la Balonul de Aur.

„Obișnuiam să fiu speriat când jurnaliștii mă întrebau despre viitorul meu, dar acum pot să accept, sunt pregătit.

Am făcut asta toată viața mea. Fotbalul m-a făcut un om. Mi-a permis să cunosc oameni pe care altfel nu i-aș fi cunoscut niciodată. Am călătorit în toată lumea datorită fotbalului. Totul datorită fotbalului” - Zlatan Ibrahimovic, în fața jurnaliștilor, după marele său anunț.

„Tu nu te înclini în faţa nimănui, Rege!” - AC Milan.

Zlatan Ibrahimovic, o carieră de vis

După ce a părăsit clubul din oraşul natal Malmö, Ibrahimovic a jucat la Ajax Amsterdam, Juventus Torino, Inter Milano, Barcelona şi AC Milan, înainte de a se alătura echipei PSG în 2012, la începutul proiectului qatarez, scrie News.ro.

El a avut o contribuţie majoră la ascensiunea clubului, atât pe teren, cât şi în afara lui. Bilanţul său la Paris? 180 de meciuri, 156 de goluri şi 61 de pase de gol.

Ce a mai realizat? Patru titluri de campion al Franţei, două triumfuri în Cupa Franţei şi trei triumfuri în Cupa Ligii, plus trei Supercupe. „Am venit aici ca un rege şi plec ca o legendă”, a glumit jucătorul originar din Malmö la plecarea de pe Parc des Princes în 2016.

A continuat să joace pentru Manchester United, înainte de a-şi încerca norocul în MLS, la LA Galaxy. Cu toate acestea, împotriva tuturor aşteptărilor, Ibrahimovic s-a întors în Europa şi la AC Milan pentru a-şi încheia cariera strălucită.

Revenirea sa a fost marcată de un titlu de campion al Italiei la finalul sezonului 2021-22, al cincilea în total (2 cu Milan, 3 cu Inter). Ibra şi-a completat palmaresul peste tot unde a jucat, cu excepţia MLS.

Singurul trofeu major de club pe care nu a reușit să-l câștige a fost Liga Campionilor, singurul său titlu european fiind obținut cu Manchester United (Europa League 2017).

El şi-a lăsat totuşi amprenta asupra fotbalului mondial prin golurile sale (493 pentru echipele de club în 819 meciuri, 62 pentru echipa naţională în 122 de selecţii), în special prin acea lovitură magică de la 30 de metri în timpul unui amical cu Anglia în 2013, dar şi prin calităţile sale tehnice şi fizice extraordinare, prin simţul spectacolului.

Cu un fizic impresionant şi pasionat de arte marţiale, „Ibra” a fost totuşi trădat de corpul său. În 2022-23, el a jucat doar patru meciuri pentru lombarzi, marcând un gol şi fiind titularizat o singură dată. De vină au fost accidentările. Drept urmare, el a fost spectator la meciul de duminică cu Verona. Dar, bineînţeles, principala știre a serii a reprezentat-o anunțul retragerii sale din fotbal.