Când regele Carlos al III-lea a dispus să fie construită fântâna Cibeles în centrul Madridului în 1782, nimeni n-avea cum să-și imagineze că, secole mai târziu, zeița greacă a naturii și fertilității, dar și a orașului pentru localnici, urma să fie locul de întâlnire cu fanii după fiecare trofeu câștigat de Real.

Marcelo și Ramos cu a 13-a cupă a Ligii CampionilorFoto: realmadrid.com

Toate marile succese ale „Los Blancos” au fost sărbătorite cu suporterii de la mijlocul anilor ʼ80. Înainte, grupuri de fani ai lui Real, dar și ai lui Atletico Madrid, celebrau în Piața Cibeles, probabil doar datorită amplasamentului ei central.

Greu de crezut azi, se pare că prima astfel de sărbătorire a avut loc după ce Atletico a câștigat Cupa Cupelor în 1961/62 în fața Fiorentinei, după care suporteri ai ambelor cluburi din capitală și a naționalei Spaniei s-au adunat după victorii importante timp de mulți ani.

Doar în deceniul al nouălea, în timpul perioadei de dominare a Realului, așa-numita „Quinta del Buitre”, sărbătorile la Cibeles au devenit o tradiție specifică a celor de la Real. Au fost cinci titluri consecutive în LaLiga Santander între 1985 și 1990.

Seceta de trofee de la Atletico și seria de titluri a lui Real au făcut-o „Madridista” pe viață pe zeiță. Când Atletico a câștigat de două ori Copa del Rey în 1991 (împotriva lui Real!) și 1992, fanii au hotărât să mute petrecerile la 500 m mai departe pe Paseo del Prado, în brațele lui Neptun.

Când Real Madrid petrece la Cibeles, căpitanii au onoarea să o echipeze pe zeiță în culorile clubului. Cel mai des a făcut-o Sergio Ramos, care a purtat banderola din 2015 până în 2021.

Pentru el, „să petreci la Cibeles este ca și cum ți-ai revedea mama după două-trei luni de absență. Oricând conduc prin piață, privesc numai la statuie când stau la stop.”

Săptămâna trecută a fost rândul lui Marcelo să dedice zeiței al 35-lea titlu de campioană și a 14-a cupă a Ligii Campionilor. (Surse: Football España, Vive Madrid)