Femeile din Iran au primit, pentru prima oară din 2019 încoace, permisiunea de a lua parte la un meci de fotbal din această țară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zece mii de bilete, dintre care două mii rezervate femeilor, au fost disponibile pentru meciul Iran - Irak de joi, de la Teheran, a informat agenţia ISNA.

Femeile au intrat pe stadion printr-o intrare specială, separată de a bărbaţilor, biletele lor fiind verificate atent de poliţişti.

În octombrie 2019, ultima dată când femeilor li s-a permis să participe la un meci al echipei Iranului, au fost separate de bărbaţi şi supravegheate de ofiţeri de poliţie.

Dar, de atunci, meciurile echipei naţionale s-au ţinut cu uşile închise din cauza restricţiilor Covid-19, scrie Agerpres.

"Sunt foarte fericită. Este prima dată când asist la un meci pe stadionul Azadi", a exclamat Mahya, o ingineră de 26 de ani, cu capul acoperit cu o eşarfă gri, care poartă cu mândrie steagul naţional.

''Serios, nu este nimic ciudat sau complicat ca o femeie să vină pe stadion. Ar fi trebuit să se întâmple mai devreme, dar sunt foarte fericită şi sper că va continua şi că voi putea participa la meciurile din campionat", a spus Mahya. "În orice caz, dacă vom câştiga, vom merge să sărbătorim victoria pe străzile capitalei", asigură ea.

Meciul s-a încheiat cu victoria Iranului, scor 1-0, golul fiind marcat de Taremi în minutul 48.

De aproximativ 40 de ani, Republica Islamică Iran a interzis, în general, femeilor intrarea pe stadioane, în special la meciurile de fotbal, deoarece clericii musulmani, care joacă un rol major în acest stat, susţin că trebuie protejate de atmosfera masculină şi de vederea bărbaţilor parţial dezbrăcaţi.

În septembrie 2019, FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, a cerut Iranului să permită femeilor acces nerestricţionat pe stadioane.