După mai bine de 20 de ani împreună, divorțul este răsunător: Lionel Messi și FC Barcelona și-au încheiat joi povestea de dragoste formalizând plecarea celui care a câștigat de șase ori a Balonului de Aur, acum liber la 34 de ani pentru a-și găsi un alt club și o nouă provocare, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lovitură de teatru, tunete, lovitură de baros ... Informația a zguduit presa de specialitate care a considerat extinderea contractului pe cale de a fi încheiată: vedeta argentiniană va părăsi clubul căruia i se alăturase în 2000 și alături de care a câștigat 35 de trofee, inclusiv patru Ligi ale Campionilor, întruchipând cel mai frumos joc de fotbal din istoria modernă.

Dar va fi necesar să ne obișnuim acum să-l vedem pe Leo evoluând în alte culori decât tricoul Blaugrana, poate la Manchester City, unde îl așteaptă fostul său mentor, antrenorul catalan Pep Guardiola, sau la Paris SG, care nu a ascuns niciodată că a visat să-l aducă pe superstarul argentinian.

„Deși s-a ajuns la un acord între FC Barcelona și Leo Messi (...) acesta nu poate fi formalizat din cauza obstacolelor economice și structurale (reglementările Ligii spaniole)”, a declarat Barça într-un comunicat de presă, arătând cu degetul Liga ale cărei reguli stabilește un plafon salarial care o împiedică să semneze contractul cu Messi.

"Confruntat cu această situație, Lionel Messi nu va rămâne legat de FC Barcelona. Ambele părți regretă profund că dorințele atât ale jucătorului, cât și ale clubului nu pot deveni realitate", a continuat clubul, mulțumind lui Messi "din toată inima".

Simbol al cutremurului provocat în Catalonia de această plecare, președintele Barcelonei, Joan Laporta, va susține vineri o conferință de presă la ora 11:00 (09:00 GMT) pentru a se explica în fața „sociosilor” (susținători-acționari ai clubului) .

Problemele financiare ale Barcelonei. Messi acceptase să renunțe la jumătate de salariu

Această revenire zdrobitoare a unuia dintre cei mai mari jucători din istorie riscă să afecteze o piață de transferuri până acum puțin animată, pe fondul dificultăților financiare legate de pandemia Covid-19.

La finalul contractului din iunie anul trecut, Messi se găsește liber să semneze acolo unde vrea, o schimbare de neimaginat chiar dacă presa spaniolă se aștepta la încheierea iminentă a prelungirii contractului său.

Decizia oficializată joi sigilează sfârșitul unei telenovele lungi inițiate la sfârșitul lunii august 2020, când vedeta argentiniană și-a exprimat dorința de a părăsi Catalonia, trimițând clubului o scrisoare care a rămas faimoasă, care a dus la demisia președintelui Josep Maria Bartomeu, în octombrie 2020.

Succesorul său, Laporta, s-a luptat apoi timp de mai multe luni pentru a găsi pachetul financiar care să-i permită Barçei, puternic îndatorată, să-și păstreze steaua.

Cu toate acestea, problemele financiare ale clubului par insurmontabile, în ciuda anunțului de miercuri cu privire la injectarea de bani noi în cluburile spaniole de către fondul de investiții CVC. Și în ciuda efortului financiar al micului atacant argentinian, gata să-și înjumătățească salariul și să prelungească pe cinci sezoane, potrivit presei spaniole.

Care va fi destinația lui Messi?

Atacantul cu șase baloane de aur, tocmai câștigător al Cupei Americane cu Argentina, a alimentat totuși o relație intimă și specială cu Barcelona, ​​unde a trăit încă din adolescență și unde s-au născut cei trei fii ai săi. Cel mai bun marcator din istoria clubului, devenise recent jucătorul care a jucat cele mai multe meciuri la Barça, peste cele 767 de apariții ale legendei Xavi.

„Este foarte special să fiu căpitanul echipei la care am jucat toată viața”, a mărturisit el în aprilie după ce a câștigat Copa del Rey, singurul trofeu câștigat în sezonul trecut.

Poate că imaginea unei Barça în declin, care și-a pierdut poziția pe scena europeană de la ultima încoronare a Ligii Campionilor din 2015, l-a convins cu siguranță pe Messi să schimbe aerul pentru a merge să cucerească un al cincilea C1 și să-l egaleze pe rivalul său Cristiano Ronaldo.

Rămâne să-i cunoaștem destinația. Și cluburile care îl pot găzdui și salariul său uluitor de câteva zeci de milioane de euro pe an, nu sunt obstacole de netrecut.

Manchester City și proprietarii săi bogați din Emirate sau Paris SG deținut de fondul Qatar QSI se numără printre doritori.

Mai mult, suporterii parizieni nu au omis să observe că Messi a pozat săptămâna aceasta cu mai mulți jucători ai PSG, în vacanță ca el la Ibiza. După telenovela prelungirii contractului, iat-o pe cea a transferului lui Lionel Messi!