​Franța, campioana mondială en-titre, va veni la București pentru a juca împotriva Elveției în optimile Euro 2020. Cu aproape zece ani în urmă, "cocoșii galici" luau parte la inaugurarea Arenei Naționale, dar meciul disputat în preliminariile Euro 2012 nu a rămas în memoria colectivă datorită spectacolului fotbalistic (0-0), ci din cauza terenului de joc comparat atunci de francezi cu un "câmp de cartofi".

Gazonul de pe Arena Nationala dupa meciul Romania vs Franta 0-0Foto: HotNews / DP

"National Arena din București e un veritabil paradox. Cum poate o arenă de o asemenea anvergură să aibă un teren atât de dezastruos? Bineînțeles, câmpul de cartofi pe care Les Bleus au evoluat nu e singura explicație pentru slaba calitate tehnică a jocului" - așa descria prestigioasa publicație franceză L'Equipe terenul de joc de la meciul România vs Franța.

Le Monde folosea aceeași comparație, adaugând că gazonul a fost : "Cei 22 de actori ai acestei parodii de meci internațional și-au prins picioarele în gazon".

Cum a arătat gazonul la România vs Franța:

*6 septembrie 2011, preliminarii Euro 2012

Pentru meciul dintre România și Franța (preliminarii Euro 2012), gazonul de pe Arena Națională a fost plantat și îngrijit de firma Gama Verde. E vorba de aceeași firmă care a pregătit gazonul la un alt meci celebru pentru calitatea execrabilă a terenului: martie 2003, contra Danemarcei.

Arena Națională, mult mai bine pregătită pentru Euro 2020:

Noua suprafață de joc de pe Arena Națională a fost adusă din Italia și este un mixt de gazon natural și sintetic. Costurile de procurare, montare și asigurare a mentenanței s-au ridicat la aproximativ 2,2 milioane de lei, fără TVA, potrivit Primăriei Capitalei.

Echipa Franței, preliminarii Euro 2012 vs Euro 2020:

  • Franța, preliminarii Euro 2012: Lloris - Sagna, Rami, Abidal, Evra - Martin, M'Vila, Cabaye - Valbuena, Benzema, Ribery. Selecționer: Laurent Blanc.
  • Franța, Euro 2020: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez - Kante - Pogba, Rabiot - Griezmann - Mbappe, Benzema. Selecţioner: Didier Deschamps.

Franța, campioana mondială en-titre, va veni pe Arena Națională din București pentru duelul cu Elveția din optimile Campionatului European de fotbal. Meciul va avea loc luni, 28 iunie, de la ora 22:00.

Franța a adunat 5 puncte și a terminat pe primul loc în Grupa F (din care au mai făcut parte Germania, Portugalia și Ungaria). Cu 4 puncte, Elveția a ocupat poziția a treia în Grupa A (Italia, Țara Galilor și Turcia).

Optimi Euro 2020:

26 iunie

19:00, Amsterdam: Ţara Galilor vs Danemarca

22:00, Londra: Italia vs Austria

27 iunie

19:00, Budapesta: Olanda vs Cehia

22:00, Sevilla: Belgia vs Portugalia

28 iunie

19:00, Copenhaga: Croaţia vs Spania

22:00, Bucureşti: Franţa vs Elveţia

29 iunie

19:00, Londra: Anglia vs Germania

22:00, Glasgow: Suedia vs Ucraina.