Uniunea europeană de fotbal acordă prioritate reluării campionatelor naţionale de pe continent, după încheierea crizei pe care a generat-o pandemia de coronavirus, a anunţat vicepreşedintele UEFA, Michele Uva, într-un interviu publicat de cotidianul sportiv italian Tuttosport.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Campionatele interne au prioritate

"Am dat prioritate campionatelor naţionale, păstrând însă o fereastră pentru cupele europene. Toate formulele sunt posibile. Nu am acţionat într-un mod egoist, privilegiind competiţiile continentale", a spus oficialul italian.

Astfel, federaţiile naţionale au prioritate pentru a-şi putea încheia sezoanele şi a atribui titlurile de campioană, în faţa Ligii Campionilor şi a Europa League, cele două competiţii continentale intercluburi, întrerupte în faza optimilor de finală.

Uniunea Europeană nu a dat dovadă de transparență

Michele Uva a criticat totodată Uniunea Europeană (UE), considerând că aceasta a dat dovadă de puţină transparenţă în timpul crizei.

"UEFA a fost conştientă de gravitatea situaţiei. Noi reprezentăm 55 de federaţii, 55 de ţări care nu au fost sincronizate în privinţa măsurilor de urgenţă. Unele meciuri s-au disputat în faţa a 80.000 de persoane, iar altele cu porţile închise.

Unii spun că a fost prea târziu, însă noi am căutat un acord unanim pe 17 martie (pentru oprirea competiţiilor). Ne aşteptam, de asemenea, la măsuri din partea Uniunii Europene. Nu s-a întâmplat, iar fiecare ţară a acţionat în nume propriu, într-o manieră individuală. O lovitură dură pentru cei care au crezut în unitatea Europei''.

Fair play-ul financiar va rămâne pe poziție

Pe de altă parte, Michele Uva a asigurat că regulile fair play-ului financiar nu vor dispărea.

"Fair play-ul financiar şi sistemele de control vor fi menţinute, nu îngheţate. Ele nu vor fi anulate, chiar dacă vor fi posibile ajustări pentru a înfrunta tsunami-ul care a lovit fotbalul mondial. Vom acţiona cu transparenţă şi unitate. Am făcut sacrificii în favoarea fotbalului european, în special economice. UEFA are rezerve pentru a fi flexibilă şi a face faţă daunelor cauzate de Covid-19", a mai spus vicepreşedintele UEFA, conform Agerpres.