O comisie a FIFA, reunită joi la Zurich, a adoptat o serie de măsuri vizând reforma sistemului de transferuri şi limitarea împrumuturilor de jucători, informează France Football, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

FIFA a decis introducerea unui nou sistem care să favorizeze formarea jucătorilor, iar din iulie 2020 vor exista limite referitoare la împrumuturile de jucători.

Alcătuită din reprezentanţi ai cluburilor, ligilor şi jucătorilor, dar şi ai asociaţiilor membre, ai confederaţiilor şi administraţiei FIFA, comisia a aprobat înfiinţarea unui fond pentru a finanţa parţial plata indemnizaţiilor de formare. Fondul va fi finanţat prin prelevarea suplimentară a 1% din cheltuielile de transfer.

Acest sistem va încuraja şi va recompensa eforturile cluburilor formatoare. Cum plăţile vor fi automatizate prin intermediul unui centru înfiinţat de FIFA, sistemul va garanta că indemnizaţia de formare este virată efectiv, ceea ce acum de multe ori nu se întâmplă.

Propunerea va fi supusă Consiliului FIFA în vederea intrării sale în vigoare în 2022.

Comitetul a aprobat de asemenea noul regulament referitor la împrumuturile de jucători, pentru a se asigura că acestea au un obiectiv sportiv valabil pentru dezvoltarea tinerilor.

Conform noului regulament, care va fi supus aprobării comisiei pentru statutul jucătorului şi a Consiliului FIFA, din iulie 2020 vor fi introduse limitări ale împrumuturilor internaţionale ale jucătorilor în vârstă de cel puţin 22 de ani.

Va exista o perioadă de tranziţie, cu o limită de opt împrumuturi internaţionale începând din sezonul 2020-2021, apoi de şase împrumuturi din sezonul 2022-2023.

La nivel naţional, federaţiile au la dispoziţie trei ani pentru adoptarea unor reguli legate de noul sistem de împrumuturi.