Adrian Mutu a fost prezentat oficial ca selecționer al naționalei U21 a României, într-o conferință de presă care a avut loc la sediul FRF. El îl înlocuiește în funcție pe Mirel Rădoi și are misiunea de a duce echipa la Euro 2021. Mutu a declarat că este o mare responsabilitate să fie antrenor la naționala de tineret și speră să continue rezultatele lui Rădoi.

Adrian MutuFoto: frf.tv

"Este o onoare, o mare responsabilitate pentru mine. În primul rând pentru că vin la U21 după Mirel Rădoi, care a făcut istorie la U21, cea mai mare performanță din istorie. Acest lucru mă motivează. Lucrez bine când sunt sub presiune, dau ce e mai bun, sper să reușesc.

Urmează un meci important cu Danemarca, o echipă bună. Avem o generație nouă, foarte talentată, care a început bine campania. Vrem să consolidăm locul doi și să ne calificăm la Euro. Simt presiunea, dar e un lucru bun.

Când obții o performanță ca la Euro, e normal ca jucătorii să facă pasul la echipa mare. Vreau să continui lucrurile bune făcute de Mirel. Nu vreau să dau lucrurile peste cap. Cum îmi spune nea Mihai Stoichiță: ‘Încearcă să nu strici nimic și să adaugi lucrurile bune de la tine’. Organizare bună, curaj, acestea sunt principiile mele", a declarat Mutu, potrivit Digi Sport.

"Să spun așa, sunt mai norocos decât ceilalți antrenori. Într-adevăr, prin prisma rezultatelor, echipa U21 are o simpatie imensă în rândul suporterilor. Sper să vină cât mai mulți la stadion.

Mesajul pentru contestatari? N-am niciun mesaj, e normal să fii contestat de unii oameni. Sunt situații când n-ai cum să împaci pe toată lumea. Aceste lucruri se întâmplă în fotbal, îmi rămâne să demonstrez că cei care m-au numit au făcut alegerea corectă", a afirmat fostul tehnician de la rezervele lui Al Wahda.

Va merge la Olimpiadă, dar va sta în tribune

"Mirel merită să fie antrenor la Tokyo, la Jocurile Olimpice. Eu voi fi în tribună, nu mă văd în postura să am vreun rol. O să-l susțin. Dacă va avea nevoie de mine, îi voi sta la dispoziție."

"Sunt persoana potrivită să disciplinez jucătorii, pentru că știu cum e să fii indisciplinat"

"Am pe listă în jur de 60-70 de jucători U21, doar 9 de la Campionatul European. Am văzut jucători de foarte mare calitate, buni, cu care se poate lucra. Sper că, atunci când vor veni la națională, să aibă atitudinea pe care o aveam și eu. Să aibă concentrare și dorință. Au obligația să iasă cu tricoul transpirat de pe teren, să dea 100% pentru echipă. E cel mai important tricou pentru jucători. Nu vii pentru bani, ci ca să-ți reprezinți țara la cel mai înalt nivel.

Sunt persoana potrivită să disciplinez jucătorii, pentru că știu cum e să fii indisciplinat. Autodisciplina e importantă, trebuie să vină din partea jucătorilor. Așa pot realiza multe, pot juca la nivel mare în străinătate, pot ajunge fotbaliști adevărați. Le doresc tuturor să ajungă să joace unde am jucat eu", a încheiat Mutu.

Cine va face parte din staff

"E conturat 80%, dar mai sunt chestii despre analist, psiholog. Mai avem nevoie de câteva zile. Secunzii sunt Nicolae Grigore şi domnul Adi Boingiu. Am vrut să mergem pe continuitate", a afirmat Adrian Mutu.

Cu 77 de selecții la prima reprezentivă, Mutu este golgeterul all-time al României, la egalitate cu Gheorghe Hagi - 35 de reușite. În cariera sa a evoluat la FC Argeș, Dinamo, Inter Milano, Verona, Parma, Chelsea, Juventus, Fiorentina, Cesena, Ajaccio, Petrolul, Pune City și ASA Tg. Mureș.

Până în prezent le-a mai pregătit pe FC Voluntari și echipa U21 a lui Al Wahda. Înainte de a avea rolul de antrenor la Voluntari, în perioada 2017-2018, Adrian Mutu a fost manager sportiv în cadrul FRF, având în responsabilitate relația echipei naționale cu cluburile din țară și din străinătate, transmite FRF.ro.

România U21 ocupă locul secund în Grupa a 8-a din preliminariile EURO 2021, turneu găzduit de Ungaria și Slovenia. Urmează pentru tinerii tricolori duelul contra liderului Danemarca, pe 31 martie.

Programul Grupei 8:

  • 6 septembrie 2019: Ucraina – Finlanda 0-2, Irlanda de Nord – Malta 0-0
  • 10 septembrie 2019: Ucraina – Malta 4-0, Finlanda – Irlanda de Nord 1-1, Danemarca – România 2-1
  • 10 octombrie 2019: Finlanda – Malta 4-0, Danemarca – Irlanda de Nord 2-1, România – Ucraina 3-0
  • 14 octombrie 2019: Finlanda – Danemarca 0-1, România – Irlanda de Nord 3-0
  • 14 noiembrie 2019: România – Finlanda 4-1
  • 15 noiembrie 2019: Ucraina – Danemarca 2-3
  • 19 noiembrie 2019: Irlanda de Nord – România 0-0, Danemarca – Malta 5-1
  • 27 martie 2020: Malta – Ucraina
  • 31 martie 2020: Ucraina – Irlanda de Nord, România – Danemarca, Malta – Finlanda
  • 4 septembrie 2020: Danemarca – Ucraina, Malta – Irlanda de Nord, Finlanda – România
  • 8 septembrie 2020: Finlanda – Ucraina, Irlanda de Nord – Danemarca, Malta – România
  • 9 octombrie 2020: Irlanda de Nord – Finlanda, Ucraina – România, Malta – Danemarca
  • 13 octombrie 2020: Irlanda de Nord – Ucraina, România – Malta, Danemarca – Finlanda

Grupa 8, clasament:

1 Danemarca 5 meciuri (13-5 golaveraj) 15 puncte

2 România 5 (11-3) 10

3 Finlanda 5 (8-6) 7

4 Ucraina 4 (6-8) 3

5 Irlanda de Nord 5 (2-6) 3

6 Malta 4 (1-13) 1

La EURO 2021, turneu final cu 16 participante găzduit de Ungaria și Slovenia, se califică direct cele 9 câștigătoare de grupe și cel mai bun loc doi. Celelalte 8 selecționate de pe pozițiile secunde vor disputa un baraj în dublă manșă pentru a completa cele 4 locuri rămase.