Un fost important oficial FIFA din Qatar a platit peste 5 milioane de dolari pentru a obtine sustinerea mai multor reprezentanti din fotbalul international pentru candidatura Qatarului la gazduirea Cupei Mondiale din 2022, arata o ancheta a Sunday Times, citata de AFP. Presedintele FIFA, Sepp Blatter, a admis ca, in cazul in care acuzatiile sunt confirmate de comisia de etica a FIFA, se poate discuta despre reluarea votului.

Ancheta Sunday Times Foto: Captura ecran
  • UPDATE Qatarul a negat vehement orice neregula in castigarea gazduirii Mondialului 2022. "Ca urmare a articolelor de presa de astazi, negam cu vehementa orice acuzatii de comportament nepotrivit", scrie intr-un comunicat Comitetul de candidatura a Qatarului.

Publicatia britcanica scrie ca se afla in posesia a milioane de mesaje si alte documente atestand presupuse plati efectuate de Mohamed Bin Hammam, atunci membru executiv al FIFA pentru Qatar.

Potrivit Sunday Times, care publica aproximativ 30 de e-mail-uri, Bin Hammam, ca era si presedintele Confederatiei de fotbal asiatic, se folosea de fonduri obscure pentru a vira bani unor personalitati eminente din fotbalul international, pentru a obtine sustinerea masiva a candidaturii sale.

Publicatia adauga ca Bin Hammam a dat mita in valoare de 200.000 dolari in conturile controlate de presedintii a 30 de asociatii fotbalistice africane si a organizat seri caritabile in Africa in cursul carora a dat fonduri in acelasi scop.

Tot potrivit Sunday Times, oficialul a platit 1,6 milioane de dolari in conturi apartinand fostului presedinte al Confederatiei Americii de Nord, Americii Centrale si Caraibelor Jack Warner, care este si fostul vicepresedinte FIFA, demisionar in iunie 2011. 450.000 dolari au fost de asemenea platiti inaintea votului pentru desemnarea tarii gazda a Cupei Mondiale din 2022.

Dezvaluirile din Sunday Times survin la doua luni dupa ce Daily Telegraph a afirmat ca Jack Warner, precum si membrii familiei sale, au primit in jur de 1,43 milioane euro dintr-o intreprindere detinuta de Bin Hammam.

Dupa ce s-a lansat in prezidentialele de la FIFA contra actualului lider Sepp Blatter, Bin Hammam a fost gasit vinovat de coruptie de comitetul de etica al federatiei si a fost suspendat pe viata in 2012.

Aceasta ancheta va suscita din nou polemici referitaore la atribuirea Mondialului din 2022 Qatarului, dupa ce presedintele FIFA Joseph Blatter a recunoscut pe 16 mai ca a fost o "eroare".

"Daca alegerea Qatarului a fost rezultatul unor plati de bani ilegale, acest lucru intareste argumente pentru re-organizarea" procesului de atribuire, a declarat Blatter.

De asemenea, unul dintre cei 8 vice-presedintii FIFA, nord-irlandezul Jim Boyce, a indicat ca ar fi de acord cu un nou vot, daca acuzatiile de coruptie vor fi confirmate de presedintele comisiei de investigatie a FIFA, Michael Garcia, insarcinat cu anchetarea conditiilor de atribuire a Mondialului din 2022. In acest caz, "nu as avea nicio obiectie daca un nou vot se recomanda", a spus oficialul pentru BBC.

Qatarul a fost desemnat gazda Mondialului din 2022 de fotbal pe 2 decembrie 2010, in al patrulea tur de scrutin, cu 14 voturi pentru fata de 8 cat primisere Statele Unite.