​Militanţii pentru drepturile omului au făcut vineri un apel către suporterii care vor fi prezenți la Cupa Mondială din Qatar: să scandeze numele unei victime a regimului de la Teheran, Mahsa Amini, la meciurile echipei naţionale a Iranului, informează AFP.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Suporterii de la CM 2022 Qatar, rugați să scandeze numele Mahsei Amini

Mişcările populare desfăşurate în Iran în ultimele opt săptămâni au fost declanşate de moartea unei tinere iraniene de origine kurdă, Mahsa Amini. Ea avea 22 de ani şi a decedat la 16 septembrie, la numai trei zile după ce a fost arestată pentru că a încălcat strictul cod vestimentar impus femeilor, prin care acestea sunt obligate să poarte un văl pe faţă atunci când se află în public.

Apelul a fost făcut de mai multe militante iraniene pentru drepturile omului, care au propus ca în minutul 22 al fiecărui meci disputat de Iran la Cupa Mondială, publicul să scandeze numele lui Amini.

Conform unor statistici publicate de organizaţia nonguvernamentală Iran Human Rights, cel puţin 304 persoane au fost ucise în Iran cu ocazia diferitelor manifestaţii declanşate de decesul tinerei Mahsa Amini, scrie News.ro.