Gukesh Dommaraju a devenit duminică cel mai tânăr câștigător al turneului masculin de șah, după ce a obținut o remiză în fața americanului Hikaru Nakamura, în ultima zi a competiției desfășurate la Toronto, scriu Reuters și Chess.com.

Marele maestru la șah, Gukesh DommarajuFoto: Norbert Wienold / imago sportfotodienst / Profimedia

Marele maestru indian în vârstă de 17 ani și-a asigurat efectiv victoria în turneu după ce americanul Fabiano Caruana și rusul Ian Nepomniachtchi au remizat, la rândul lor, în ultima rundă a turneului.

Remiza lui Gukesh, obținută cu piesele negre, l-a dus pe adolescentul indian la un total de 9/14 puncte, Nakamura, Nepomniachtchi și Caruana terminând cu 8,5/14.

Cel mai tânăr câștigător al unui Turneu al Candidaților din istorie fusese până acum Gari Kasparov, care avea 20 de ani când s-a impus în 1984, cu un an înainte de a obține titlul de campion mondial în fața rusului Anatoli Karpov.

Gukesh, care a fost unul dintre cei trei indieni prezenți în turneul la care au participat opt jucători, va juca mai târziu anul acesta pentru titlul mondial cu campionul en-titre, chinezul Ding Liren.

El va juca primul campionat mondial din istorie la care nu participă un jucător european, potrivit Chess.com, și va avea șansa de a deveni și cel mai tânăr campion mondial din istorie.

Magnus Carlsen și Gari Kasparov aveau 22 de ani când au devenit campioni mondiali.

Carlsen, numărul unu mondial, de cinci ori campion mondial la șah clasic, a renunțat la titlu anul trecut, invocând lipsa de motivație.

La feminin, Tan Zhongyi a dominat turneul și se va confrunta cu compatrioata sa Ju Wenjun pentru titlul mondial.