Autoritățile din Beijing investighează semimaratonul ce a avut loc duminică în oraș, după ce imagini difuzate online au arătat trei alergători africani care par să încetinească în apropierea liniei de sosire pentru a-i permite chinezului He Jie să îi depășească și să câștige, transmite Reuters.

Final ciudat la semimaratonul de la BeijingFoto: Captura Twitter

Acesta a câștigat cu timpul de 1:03:44, cu o secundă înaintea etiopianului Dejene Hailu Bikila și a kenyenilor Robert Keter și Willy Mnangat, care au terminat la egalitate pe locul al doilea.

În înregistrările video, se vede cum cei trei alergători africani par să îi facă semne lui He să treacă în față și gesticulează spre linia de sosire. Toți patru alergaseră împreună pe toată durata cursei de 21 de kilometri.

He este membru al echipei de maraton a Chinei și deținător al recordului național de maraton.

Biroul de sport din Beijing, organismul municipal responsabil cu sportul, a transmis că o anchetă este în curs de desfășurare și că rezultatele acesteia vor fi anunțate ulterior.

Ziarul de stat Global Times a scris că performanța lui He „a generat scepticism, deoarece cei trei alergători africani par să încetinească în mod deliberat pentru ca He să îi ajungă din urmă". Numeroase comentarii pe rețelele de socializare au fost mult mai dure, calificând cursa drept „jenantă" sau „o scenetă".