Comitetul executiv al CIO se va reuni în data de 19 martie, iar pe ordinea de zi se va afla și participarea sportivilor din Rusia și Belarus la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Comitetul Internațional Olimpic va lua o decizie în privința rușilor și belarușilor

Directorul executiv al Comitetului Internațional Olimpic pentru JO, Christophe Dubi, a declarat că această chestiune va fi discutată la „următoarea sesiune”, programată pentru 19 martie la Lausanne, în Elveţia.

„În acest moment, nu este cazul; sportivilor cu paşaport rusesc sau belarus şi care participă la Jocurile Olimpice nu li s-a interzis (participarea la ceremonie)”, a declarat preşedintele Comisiei de coordonare a CIO, Pierre-Olivier Beckers-Vieujant, într-o conferinţă de presă.

CIO a declarat pentru Reuters că Rusia se află pe ordinea de zi a fiecărei şedinţe a Comitetului Executiv şi că o decizie nu va fi luată la 19 martie.

Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) a declarat miercuri că sportivii ruşi şi belaruşi care vor participa la Jocurile Paralimpice nu vor face parte din ceremonia de deschidere a competiţiei.

Sportivii ruşi şi belaruşi nu pot participa la competiţiile pe echipe la Jocurile Olimpice din perioada 26 iulie-11 august, dar lor li se permite să participe în calitate de neutri - fără steaguri sau imnuri, anunță News.ro.

CIO a sancţionat Rusia şi Belarus după invazia din februarie 2022 în Ucraina, pe care Moscova o numeşte o „operaţiune militară special”. De atunci, forul a deschis însă calea pentru revenirea lor în competiţiile internaţionale.