România se află printre țările care vor găzdui Campionatul European de handbal feminin din 2026, în urma unei decizii luate de Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal. Vor avea loc meciuri și în Cehia, Polonia, Slovacia și Turcia.

Eliza Buceschi, nationala RomanieiFoto: Henning Bagger / AFP / Profimedia

România, Cehia, Polonia, Slovacia și Turcia vor găzdui EURO 2026 la handbal feminin

Mişcarea este menită să ducă handbalul feminin de top pe cât mai multe pieţe europene posibil.

După încheierea procesului de depunere a candidaturilor, cu termenul de 25 octombrie 2023, EHF a primit ofertele Turciei, precum şi ofertele comune ale Cehiei/Poloniei şi României/Slovaciei.

În lunile care au urmat, au avut loc evaluări ale diferitelor oferte, analize ale situaţiei Tv şi posibilelor audienţe, consultări cu federaţiile interesate de găzduirea campionatului, precum şi vizite iniţiale la faţa locului.

Cu informaţiile disponibile, a fost făcută o mişcare comună, evidenţiind avantajele fiecărei oferte şi posibilitatea de a promova şi mai mult handbalul în cele cinci ţări, iar federaţiile au fost de acord să organizeze împreună Campionatul European EHF Euro 2026 la handbal feminin, decizie care a fost confirmată joi de Comitetul Executiv.

De știut despre EURO 2026 la handbal feminin

  • Campionatul European EHF EURO 2026 este programat pentru perioada 3-20 decembrie 2026. Va fi cel de-al doilea Campionat European de handbal feminin la care vor participa 24 de echipe.
  • Runda preliminară se va desfăşura cu câte o grupă în fiecare dintre următoarele oraşe: Oradea, Cluj-Napoca, Antalya, Brno, Katowice şi Bratislava.
  • Grupele principale vor evolua la Cluj-Napoca şi Katowice. Oraşul polonez Katowice, care a fost deja gazdă în cadrul EHF EURO 2016 la handbal masculin, precum şi la Campionatul Mondial IHF de handbal masculin din 2023, va primi echipele din weekendul final.
  • Sălile alese includ, printre altele, Spodek Arena din Katowice, cu o capacitate de 11,000 de spectatori, precum şi BT Arena din Cluj-Napoca, având o capacitate de 10,000 de locuri.

EHF EXEC a primit vara trecută mandatul de realocare a Campionatului European EHF EURO 2026 de handbal feminin, întrucât găzduirea acestuia în Rusia, organizatorul iniţial al campionatului, nu este posibilă.

Odată luată decizia, cele mai bune echipe naţionale de handbal feminin vor ajunge în unsprezece pieţe europene în următorii ani.

Campionatul European EHF EURO 2024 (28 noiembrie – 15 decembrie) se joacă în Austria, Ungaria şi Elveţia, Campionatul European EHF EURO 2026 în ţările menţionate mai devreme, iar Campionatul European EHF EURO 2028 în Norvegia, Danemarca şi Suedia, scrie Federația Română de Handbal.