Recordul lui David Popovici la 100 m liber a fost doborât de sportivul chinez Pan Zhanle, la Campionatele Mondiale de Natație de la Doha.

Pan ZhanleFoto: Du Yu / Xinhua News / Profimedia

Pan Zhanle l-a depășit pe David Popovici în proba de 100 m liber

Primul în ştafeta masculină chineză de 4x100 m liber, tânărul în vârstă de 19 ani a reuşit un timp incredibil de 46,80 secunde, mai bun decât recordul precedent al lui David Popovici, de 46,86.

După acest start uluitor, echipa chineză nu a mai privit înapoi, rămânând în frunte. După Pan, Ji Xinjie, Zhang Zhanshuo şi Wang Haoyu au încheiat cursa cu timpul total 3:11,08.

„Da, a fost un timp incredibil. Am avut încredere în prietenii mei şi am făcut tot ce am putut", a declarat Pan într-un interviu acordat la marginea bazinului.

„De fapt, nu mă simţeam într-o formă grozavă. M-aş fi mulţumit doar cu o clasare pe podium. În această dimineaţă (în calificări), SUA, Marea Britanie şi Italia au fost mai rapide decât noi, iar eu am vrut doar să mă concentrez să îmi fac bine treaba. Mi-am spus, doar înoată din greu. Am fost şocată când am văzut timpul, nu mă aşteptam să bat recordul acum - am vrut să îl las pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024", a spus Pan după cursă, conform News.ro.

Pan a intrat la actualul Campionat Mondial de natație ca al cincilea cel mai rapid înotător, după ce recordul său personal a fost de 46,97, înregistrat în septembrie la Jocurile Asiei. La Campionatul Mondial din iulie anul trecut, Pan a fost pe locul patru cu un timp de 47,84, în fața lui David Popovici (locul 5, 47,90).

Italia, reprezentată de Alessandro Miressi, Lorenzo Zazzeri, Paolo Conte Bonin şi Manuel Frigo, a luat argintul la exact o secundă în urma Chinei.

Bronzul a revenit cvartetului american format din Matt King, Shaine Casas, Luke Hobson şi Carson Foster, în 3:12.29.