Comitetul Olimpic Rus (ROC) a denunţat „războiul” pe care, în opinia sa, forurile internaţionale îl duc împotriva sportului rusesc. Această precizare vine după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis suspendarea patinatoarei Kamila Valieva pentru patru ani.

Kamila ValievaFoto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

>> LIVE Război în Ucraina, ziua 706: Două rachete și 35 de drone, lansate de Moscova asupra Ucrainei / Atacuri cu drone în Crimeea și patru regiuni rusești

„De fapt, a fost declarat război sportului rusesc şi, după cum putem vedea, sunt folosite toate mijloacele", a denunţat comitetul, apreciind că sancţiunea impusă Kamilei Valieva este „extrem de severă”.

Patinatoarea rusă în vârstă de 17 ani, depistată pozitiv cu o substanţă interzisă la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing în 2022, a fost suspendată patru ani, cu efect de la 25 decembrie 2021.

„Decizia TAS este negativă, dar este de mult timp imposibil să ne bazăm pe obiectivitatea şi imparţialitatea acestui organism internaţional”, a continuat Comitetul Olimpic Rus.

Forul rus a adăugat că va „urmări îndeaproape paşii şi deciziile ulterioare ale organizaţiilor sportive internaţionale şi, dacă va fi necesar, va lua măsurile adecvate pentru a proteja din punct de vedere juridic interesele Rusiei”, transmite News.ro.

>> Rusia a câștigat medalie la JO 2022, proba pe echipe, și după suspendarea patinatoarei Kamila Valieva

Kamila Valieva și pastilele bunicului

Kamila Valieva, în vârstă acum de 17 ani, pe care agenţia rusă antidoping decisese iniţial să nu o sancţioneze pe motiv că nu a comis „nicio greşeală sau neglijenţă”, este descalificată retroactiv pentru toată această perioadă, a adăugat TAS.

Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei, informează Agerpres