Santiago Sanchez a plecat pe jos din Spania dorind să ajungă la Cupa Mondială din Qatar, dar a intrat în Iran, a fost acuzat de spionaj și a petrecut 15 luni în închisoare. Revenit în țara sa după 15 luni, ibericul spune că își plănuiește deja întoarcerea în Republica Islamică, informează Reuters.

Spaniolul Santiago Sanchez, eliberat dupa 15 luni petrecute intr-o inchisoare din IranFoto: Alejandro Martínez Vélez / Zuma Press / Profimedia

Eliberat după 15 luni de închisoare în Iran, un spaniol spune că plănuiește să se întoarcă

Ultima oară s-a auzit de Sanchez la 1 octombrie 2022, când le-a trimis prietenilor și o fotografie cu el la granița dintre Irak și Iran.

Acesta a fost reținut după ce a vizitat și fotografiat locul unde a fost înmormântată Mahsa Amini, o tânăra de 22 de ani arestată pe motiv că ar fi încălcat legea iraniană care le cere femeilor să își acopere capul, mâinile și picioarele.

Ambasada iraniană din Madrid a anunțat eliberarea lui Santiago Sanchez în ajunul Anului Nou, iar acesta a aterizat marți pe aeroportul Barajas din Madrid.

„A fost o perioadă foarte lungă și foarte grea, dar sunt aici, în țara mea. Nu suntem conștienți de cât de norocoși suntem că ne-am născut aici, în această țară (Spania - n.r.)”; a afirmat Santiago Sanchez.

Ibericul a spus că Angel Losada (ambasadorul Spaniei în Iran) este „un adevărat fenomen și un maestru al negocierilor”, dar a afirmat că nu-i va asculta sfaturile: „Probabil că mă voi întoarce în Iran, chiar dacă mi-ați spus să nu o fac”.

Sanchez spune că dorește ca autoritățile iraniene „să înțeleagă că nu poți spune nu, că trebuie să lași oamenii liberi. Dacă veți pune un gard în fața mea, voi sări peste el”.

Ambasada Iranului în Spania a declarat că eliberarea lui Sanchez a avut loc „în cadrul relațiilor istorice și de prietenie dintre cele două țări și în conformitate cu legile din Iran”.

„Coșmarul a luat sfârșit în sfârșit. Cele mai rele au fost primele luni (după dispariția sa - n.r.), pentru că nimeni nu știa dacă era viu sau mort”, a declarat Celia Cogeador, mama lui Santiago Sanchez.