​Fostul sportiv paralimpic sud-african Oscar Pistorius, încarcerat în 2014 pentru uciderea iubitei sale Reeva Steenkamp, va avea vineri o nouă şansă pentru o eliberare condiţionată, relatează Reuters.

Oscar PistoriusFoto: Anja Niedringhaus / AP / Profimedia

Cunoscut ca „Blade Runner” deoarece are proteze din fibră de carbon, Pistorius a trecut de la statutul de erou, în calitate de campion paralimpic, la cel de ucigaş condamnat, în urma unor audieri care au atras atenţia întregii lumi în urmă cu un deceniu.

Pistorius a împuşcat-o mortal pe Steenkamp de Ziua Îndrăgostiţilor, în 2013.

El a fost iniţial condamnat la cinci ani de închisoare în 2014 pentru ucidere din culpă, dar Curtea Supremă de Apel l-a găsit vinovat de crimă la sfârşitul anului 2015, după un apel al procurorilor.

A fost trimis din nou la închisoare pentru şase ani în 2016, după o sentinţă a Înaltei Curţi, care a fost mai puţin de jumătate din pedeapsa minimă de 15 ani solicitată de procurori.

În 2017, Curtea Supremă a mărit de peste două ori pedeapsa pentru crimă la 13 ani şi cinci luni, spunând că pedeapsa de şase ani de închisoare a fost „şocant de blândă”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Servicii Corecţionale din Africa de Sud a declarat că o comisie de eliberare condiţionată va analiza cazul lui Pistorius în cadrul unei audieri care va avea loc vineri, unde se va decide dacă acesta ar trebui să fie eliberat condiţionat.

„CSPB (Comisia de supraveghere corecţională şi eliberare condiţionată) va decide dacă deţinutul este eligibil sau nu pentru reintegrarea socială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciilor Corecţionale, Singabakho Nxumalo.

Avocatul lui Pistorius, Conrad Dormehl, a declarat pentru Reuters că audierea va avea loc la Centrul Corecţional Atteridgeville, în apropiere de capitala Pretoria, dar a refuzat să comenteze aşteptările lor de la audiere.

Mai mulţi factori sunt luaţi în considerare de obicei de o comisie de eliberare condiţionată înainte ca deţinuţii să fie eliberaţi condiţionat.

Printre aceştia se numără natura infracţiunilor, posibilitatea de recidivă, comportamentul în închisoare, starea fizică şi psihică şi potenţialele ameninţări cu care se pot confrunta dacă sunt eliberaţi.

Lui Pistorius i-a fost refuzată eliberarea condiţionată în martie, după ce s-a decis că nu a îndeplinit perioada minimă de detenţie necesară pentru a fi luat în considerare pentru eliberarea condiţionată.

Totuşi, Curtea Constituţională a precizat în octombrie că Pistorius a executat jumătate din pedeapsă până la 21 martie anul acesta, ceea ce înseamnă că era eligibil pentru eliberare condiţionată, după ce sentinţa sa a fost antedatată la iulie 2016 în loc de noiembrie 2017, transmite News.ro.