Mare favorit la cucerirea medaliei de aur în proba de 200 m liber de la CM de Înot de la Fukuoka, David Popovici a terminat cursa în afara podiumului (locul 4).

David PopoviciFoto: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

David Popovici: „Acesta e sportul, nu poți să câștigi mereu. Mâine voi reveni cu forțe proaspete”

Imediat după încheierea probei, David a oferit o primă explicație a celor întâmplate. Sportivul român s-a declarat mulțumit de primele trei lungimi de bazin, dar nu și cu finalul slab de cursă.

Popovici spune că acesta este sportul, că are multe de învățat după această cursă și că miercuri va veni cu forțe proaspete pentru cursa de 100 m liber (serii și semifinale).

„Nimănui nu-i place să piardă, nu mint că nu mi-ar fi plăcut să câștig, dar sunt OK. Adică primele trei lungimi de bazin cred că au fost super bune și pur și simplu nu am mai putut pe ultima.

Adică am dat cât am mai putut, se întâmplă și imediat cum am ajuns în capăt am corelat așa această senzație cu cât am reușit să ne pregătim, cum am reușit să ne pregătim.

E totuși ceva normal, adică nu m-a surprins extraordinar de tare și ăsta este sportul, uneori câștigi, uneori iei locul patru. Uneori iei locul patru la două sutimi cum a fost la Jocurile Olimpice și am avut foarte multe de învățat de atunci, cum o să am și acum.

Adică nu sunt necăjit, supărat, pur și simplu am înțeles ce s-a întâmplat și să lucrăm către asta, să facem mai bine.

Sunt al patrulea cel mai bun din lume. Am dovedit că sunt printre cei mai buni din lume, rămâne pe viitor să arăt că pot să fiu și cel mai bun din lume. De fapt, să mențin acest titlu, să-l apăr.

Mâine e mâine, azi trebuie să mă refac, să beau apă, să-mi fac refacerea, să fac o baie cu gheață, să dorm bine și vom vedea mâine ce se întâmplă (n.r. în seriile și semifinalele probei de 100 m liber).

Să știți (n.r. către fanii din România) că ăsta este sportul. Oricine care a făcut sport vreodată știe că nu ai cum să câștigi întotdeauna și atunci când nu câștigi ai ceva de învățat mult mai valoros.

Când câștigi, doar câștigi. Poate fi plictisitor să câștigi pe bandă rulantă, important este să ai și momente din astea.

O mică corectare (n.r. către jurnalista care l-a intervievat), de fapt e poate o greșeală în exprimare să creadă cei care mă susțin cu adevărat că e un eșec (n.r. locul 4 ocupat).

Cei care mă susțin cu adevărat vor înțelege, după cum am spus, că se poate întâmpla. I s-a întâmplat și lui Phelps (n.r. Michael Phelps, multiplu campion olimpic), mi se poate întâmpla și mie. Mâine e mâine, vin cu forțe proaspete. ” - David Popovici, pentru Radio România Actualități.

„Nu cred că am mai obosit așa niciodată. Pregătirea nu a fost atât de bună, nu am apucat să ne antrenăm atât de bine pe cât ne-ar fi plăcut pentru că au apărut una, alta. Au fost metode de antrenament pe care a trebuit să le improvizăm, dar o să învăț din asta.

Am avut (n.r. emoții), dar din fericire le-am ținut sub control, nu au afectat în niciun fel cursa. Sunt mult mai mult mulțumit decât supărat. Am dat tot ce am avut în rezervor și în plus.

Ultimii 50 de metri s-au simțit oribil, dar asta înseamnă că putem îmbunătăți ceva și e un lucru bun.

Dacă faci cursa perfectă înseamnă că nu mai ai nimic de îmbunătățit, că ai atins limita, nu mai poți să faci nimic. Mă bucur că s-a întâmplat acum și cred că are o semnificație și trebuie să învăț ceva”, a completat David Popovici, citat de gsp.ro.

Cursa de 200 m liber din cadrul CM de Înot

Cursa de 200 m liber de la CM de Înot, clasament final

1 Matthew Richards (Marea Britanie) 1:44.30 / aur

2 Tom Dean (Marea Britanie) 1:44.32 / argint

3 Sunwoo Hwang (Coreea de Sud) 1:44.42 / bronz

4 David Popovici (România) 1:44.90

5 Luke Robson (SUA) 1:45.09

6 Hojoon Lee (Coreea de Sud) 1:46.04

7 Kieran Smith (USA) 1:46.10

8 Felix Auboeck (Austria) 1:46.40

De știut

  • David este al treilea cel mai rapid înotător din istorie pe această distanță (1:42.97, la CE Roma 2022), după germanul Paul Biedermann (1:42.00) şi legenda americană Michael Phelps (1:42.96).

David Popovici și proba de 100 m liber de la CM Înot

26 iulie / Serii / ora 05:13

26 iulie / Semifinale / ora 14:26 sau 14:30

27 iulie / Finală / ora 14:21