Mai mulți sportivi ruși și-au schimbat cetățenia de la începutul războiului din Ucraina, iar Comisia pentru cultură fizică și sport din Duma de Stat dorește să implementeze o lege pentru a pune capăt acestui fenomen.

Varvara GrachevaFoto: ROB PRANGE / AFP / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 512. Toate evenimentele de joi, 20 iulie, sunt LiveText pe HotNews.ro.

Sportivii ruși care vor să reprezinte alte țări, obligați să plătească despăgubiri

Jucătoarea de tenis Varvara Gracheva (43 WTA) a ales de curând să reprezinte Franța, dar și alți sportivi de top s-au gândit să ia această decizie (Andrey Rublev, Daria Kasatkina, Mirra Andreeva).

Astfel, Duma de Stat se gândește să îi oblige pe sportivi să plătească despăgubiri în cazul în care doresc să schimbe cetățenia sportivă.

„În cazul în care un sportiv care este sau a fost candidat pentru echipa sportivă a Federației Ruse este înregistrat (declarat) de către o federație sportivă a unui stat străin și (sau) o altă organizație sportivă străină pentru a participa la competiții sportive internaționale, un astfel de sportiv este obligat să efectueze o plată compensatorie către organizația (organizațiile) rusă (ruse) care a (au) efectuat pregătirea sa sportivă, în cuantumul cheltuielilor efectuate pentru pregătirea sa sportivă", se arată în textul proiectului de lege.

„Aceștia sunt banii contribuabililor noștri, care nu ar trebui să fie irosiți. Comitetul nostru pregătește acest proiect de lege, conform căruia sportivii vor trebui să facă plăți compensatorii atunci când își schimbă cetățenia” - Dmitry Svishchev, președintele Comisiei pentru cultură fizică și sport din Duma de Stat, într-un interviu pentru TASS.

Legendara antrenoare rusă de patinaj artistic Tatiana Tarasova consideră că această lege nu va afecta decizia sportivilor de a schimba țara.

„Trebuie să știm cât de mulți bani vor ca despăgubire. Ar putea acest lucru să afecteze decizia sportivilor care se gândesc să schimbe cetățenia? Oricine dorește asta, o va face în continuare. Dar trebuie să vedem cât de mult va costa. Sportivul a jucat și pentru această țară, care i-a adus ceva. El a jucat mulți ani” - Tatiana Tarasova.

De la începutul războiului din Ucraina, mai mulți sportivi ruși și-au schimbat cetățenia:

  • Tenis: Varvara Gracheva (Franța)
  • Ciclism: Pavel Sivakov (Franța), Mihail Yakovlev (Israel)
  • Înot: Anastasia Kirpichnikova (Franța), Mark Nikolaev (Australia)
  • Șah: Alina Kashlinskaya (Polonia), Alexandra Kosteniuk (Elveția)
  • Canotaj: Anna Prakaten (Uzbekistan), Nikolai Pimenov (Serbia)
  • Patinaj artistic: Diana Davis și Gleb Smolkin (Georgia).
  • Patinaj viteză pe pistă scurtă: Sofia Prosvirnova (Danemarca).