Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi, că este inadmisibil ca Romsilva să se opună unor activităţi sportive în pădure, având în vedere informaţiile că aceasta instituţie ar fi arat nişte poteci din pădurea Băneasa unde urma să aibă loc o competiţie de ciclism.

Cu bicicleta prin padureFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

>> VIDEO Tanczos Barna: Poziţia mea este de ministru pe patru ani / UDMR amenință că iese de la guvernare dacă PNL îi ia Ministerul Mediului la rotativă

Tanczos Barna spune că este inadmisibil că Romsilva a arat traseul pe unde va avea loc concursul Prima Evadare

Ministrul consideră că este inadmisibil ca cineva să pună beţe în roate unui ONG care organizează de mai mulţi ani competiţii acolo.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă ştie că Romsilva Ilfov a arat nişte poteci din Pădurea Băneasa unde urma să aibă loc o competiţie internaţională de ciclism, informează News.ro.

„Am promis că azi dimineaţă mă duc pe traseu şi văd. Ieri a plouat foarte mult şi nu se poate merge cu bicicleta. Am amânat vizita pe teren pentru ziua de joi.

Joi, între orele 15:00 şi 19:00 o să fiu în pădurea Băneasa pentru a vedea cu ochii mei ce se întâmplă acolo. Este inadmisibil ca Romsilva, indiferent care direcţie silvică, din ce judeţ, să se opună unor activităţi sportive, recreative în pădure”, a răspuns Tanczos Barna.

Acesta apreciază că ”este inadmisibil ca cineva intenţionat să pună beţe în roate unui ONG care de ani de zile organizează asemenea competiţii acolo”.

„De asemenea, este de nedorit că ani de zile să existe un conflict permanent şi foarte urât, din câte am înţeles, că nu ştiam de acest conflict între persoane şi instituţie, ONG-uri, este inadmisibil să existe un asemenea conflict între o instituţie a statului şi un ONG care până la urmă doreşte un lucru frumos, corect, o competiţie sportivă în pădure.

De asemenea, cei care organizează asemenea competiţii trebuie să înţeleagă că anumite reguli trebuie respectate în pădure şi sunt convins că vom găsi o cale de mijloc. Mă voi ocupa personal.

De altfel, le-am cerut în mod expres săptămâna trecută ca nu cumva cineva să se atingă de potecă. O să mă duc poimâine să văd exact care este situaţia, că azi şi mâine suntem prinşi în foarte multe discuţii legate de activităţile din minister şi nu numai”, a mai declarat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a fost întrebat dacă el consideră că pădurea ar putea fi afectată sau nu de asemenea competiţii.

„Nu pădurea este afectată. Buna intenţie a unora este din păcate afectată. În acelaşi timp, trebuie clarificate şi pe termen mediu, lung şi modalităţile de colaborare. Eu am mai fost pe asemenea cărări şi pe asemenea poteci.

Chiar îmi place foarte mult să merg în pădure, să alerg în pădure, cu bicicleta mai rar, dar îmi place mult alergarea şi săptămânal alerg kilometri întregi în pădure, pe drumuri forestiere sau pe poteci.

Este o senzaţie incredibilă şi le recomand tuturor să facă acelaşi lucru, să iasă în pădure, să se simtă bine, să facă mişcare în pădure. Iar dacă în Regia Naţională a Pădurilor sunt persoane care nu înţeleg acest lucru trebuie să îşi schimbe mentalitatea.

Pădurea este şi pentru cei care vin să se relaxeze, au dreptul la aer curat toţi cetăţenii acestei ţări şi Regia Naţională a Pădurilor trebuie să treacă printr-un proces de schimbare şi din acest punct de vedere”, a afirmat Tanczos Barna.

O situație absurdă a avut loc într-o pădure de lângă București unde urmează să aibă loc „cel mai mare concurs internațional de ciclism cross country din estul Europei, cu mii de participanți”, anunță alpinistul și sportivul Alex Găvan.

Acesta acuză Romsilva Ilfov că ar fi băgat un plug și ar fi arat una din potecile din pădure pe unde urma să se desfășoare competiția.

Prima Evadare a ajuns la ediția a 15-a, una care va avea loc în data de 21 mai 2023.

Cum arată porțiuni din traseul pe unde va avea loc Prima Evadare 2023